Bewegen heeft een goede invloed op je hersenen en daarmee ook op je mentale gezondheid.Of je last hebt van een dipje of ergere mentale klachten hebt. Bewegen kan je helpen. Wanneer je beweegt zijn driekwart van je hersencellen actief. Je hersenen doen namelijk heel veel dingen tegelijk als je beweegt.

Wat kun je doen?

  • Het plannen en uitvoeren van bewegingen.
  • Zorgen voor een goede houding, evenwicht en spierspanning.
  • Zorgen voor vloeiende bewegingen.
  • Doorgeven van beeld van je omgeving en waar je eventueel rekening mee moet houden.

Wat gebeurt er in je brein?

Omdat je brein zo druk bezig is, gaan er verschillende biologische processen werken. Er komen stofjes vrij, neurotrofines en neurotransmitters, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Deze stofjes maken nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes aan. Dit zorgt voor betere communicatie in je hersenen én er gaat meer voeding en zuurstof naar je hersencellen toe. Goed voor je brein dus. Ook voel je je door deze stofjes beter, ervaar je minder pijn, angst en stress.

Tips om in beweging  te blijven

Doe een sport of kies een manier van bewegen die je leuk vindt. Dan is het veel langer vol te houden. Ga samen met iemand sporten. Dat is niet alleen gezellig maar het ondersteunt je ook om te blijven sporten.

Maak gebruik van digitale hulpmiddelen. Er zijn veel apps die je motiveren om meer te sporten of te blijven sporten. Met een audio-coach tijden het hardlopen, een smartwatch die je activiteiten meet of een app met challenges word jij gemotiveerd om te bewegen.

Meer informatie 

bron: wijzijnmind

Meer over: Burn-out, Depressie, Gezondheid, Nieuws
Bijgewerkt: 16 maart 2023