Hoe herken je een hoogbegaafd kind?

hoogbegaafd kind
Hoe kom je erachter of je een hoogbegaafd kind hebt of niet? Voor ouders en leraren is dat lastig te bepalen. Wellicht dat de onderstaande kenmerken meer helderheid geven of jouw kind hoogbegaafd is of niet.

1. IQ van 130 of hoger

Een kind is officieel hoogbegaafd als het een IQ van 130 of hoger heeft. Maar ook als het scoort op andere vlakken, kan het kind hoogbegaafd zijn.

2. Leergierig

Weleens gehoord van een Betelgeuze of een Carcharodontosaurus? Een hoogbegaafd kind dat een passie heeft voor dinosaurussen en sterren kan dat haarfijn uitleggen.

3. Creatief

Hoogbegaafde kinderen denken vaak out of the box. Ze bedenken originele oplossingen voor problemen of verzinnen een eigen rekenmethode.

4. Rechtvaardig

Je beloftes niet nakomen of altijd dezelfde als eerste laten beginnen? Dat vindt een hoogbegaafd kind niet eerlijk. Hij of zij zal je hier direct op wijzen.

5. Gevoelig

Klimaatverandering, terreurdreiging of de oorlog in Syrië. Een hoogbegaafd kind maakt zich hier flink zorgen over.

6. Kritisch

Waarom werkt dat niet zo? Hoogbegaafden kinderen stellen veel vragen. Vragen die jij wellicht niet kunt beantwoorden.

7. Perfectionistisch

Hoogbegaafde kinderen leggen de lat enorm hoog. Zo kan het kind weigeren om een paard te tekenen. Het paard zal er nooit precies zo uitzien als in het echt.

Lees ook het laatste Hoogbegaafdheidsblog van Moniek Coorn (GZ-psycholoog bij Dokter Bosman): Hoogbegaafdheid en dan al naar de brugklas?

Een hoogbegaafd kind? Neem contact op

Wil je duidelijkheid hebben of jouw kind hoogbegaafd is of niet, neem dan contact met ons op. Want een vroege signalering van hoogbegaafde kinderen maakt hen gelukkiger en voorkomt op latere leeftijd leer- en gedragsproblemen. We helpen jou en jouw kind graag verder in ons expertisecentrum in Nijkerk. Neem contact op. Bel ons op 088 226 76 26 en vraag naar Plus van Dokter Bosman.

Bron: www.klasse.be 

Meer over: Hoogbegaafdheid, Kinderen en Jeugd
Bijgewerkt: 23 februari 2017