Psychische klachten onder jongeren toegenomen

Psychische problemen jongeren

De psychische gezondheid van jongeren is achteruit gegaan de afgelopen tien jaar. Dit meldt het RIVM, naar aanleiding van onderzoek van het CBS. In 2018 is het aantal jongeren met psychische problemen van 7 tot 8 procent gestegen in tien jaar tijd.

Psychische klachten jongeren

Ook blijkt uit onderzoek van het LSVb, de Landelijke Studentenvakbond, blijkt dat gemiddeld één op de drie jongeren een verhoogde kans heeft op een burn-out. Dit verschil is aanzienlijk vergeleken met de gezonde, werkende generatie boven hen: waar ongeveer een op de zeven mensen risico loopt op een burn-out.

Deze psychische problemen worden veroorzaakt door een afschaffing van de basisbeurs en verhoogde prestatiedruk, zo blijkt uit het onderzoek. De werkdruk en financiële zorgen onder jongeren zijn flink toegenomen, en voor veel jongeren zelfs onhoudbaar geworden. Steeds meer jongeren ontwikkelen complexe psychische stoornissen, waarbij bijna de helft van de jongeren tussen de 18 en 25 aangeeft moe te zijn. Ook voelt een op de vijf zich bezorgd of gestresst. De studenten maken zich vooral druk om de mentale druk die zij voelen gedurende de studie. Drie op de vier studenten voelt zich vaak of heel vaak emotioneel uitgeput. Ook kan het gebruik van social media stress of druk veroorzaken, dit kan weer leiden tot psychische problemen zoals slaapstoornissen of depressies.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk dat psychische klachten en stoornissen waaronder burn-outs en angstaanvallen bespreekbaar gemaakt worden in Nederland. En dat deze jongeren beter leren om te gaan met stress of druk. Er heerst momenteel niet alleen een taboe op psychische problemen van jongeren, maar ook op dat van andere generaties.

Contact

Heb jij of je kind last van psychische problemen? En wil je erover in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: GGZ nieuws

Meer over: Gezondheid, Kinderen en Jeugd, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 6 november 2019