De invloed van autisme op het ervaren van stress

stress

Veel mensen hebben weleens last van stress in hun dagelijkse leven. Stress op het werk, thuis of in hun privé-leven. Bij mensen met autisme is deze stress er vaker en langer. Dit zorgt voor een groot risico op lichamelijke en psychische klachten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze stress te verminderen.

Ervaring van stress bij autisme

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het ervaren van stress vaker en langer voorkomt bij volwassenen met autisme. De andere manier van prikkelverwerking bij mensen met autisme heeft invloed op de ervaring van stress. Dit leidt ook tot een slechter vermogen om te gaan met deze stress. Er lijkt ook een scheiding te zijn tussen stressvolle zaken voor mensen zonder autisme en mensen met autisme. Mensen met autisme beleven sneller een extreem gevoel van stress en paniek, een hard geluid of onverwachte gebeurtenis kan al leiden tot overweldigende stress.

Stress en zijn oorzaken

Deskundigen zijn van mening dat mensen met autisme later herkennen dat ze last hebben van stress dan anderen. Ze vertonen ook hevigere verschijnselen. Als deze stress te lang aanhoudt, kan het lichaam zich niet herstellen. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten doordat het lichaam constant cortisol aanmaakt. Omdat mensen met autisme vaak chronisch stress ervaren zijn deze gevolgen voor hen een groot risico.

Uitingen van stress

Stress kan zich uiten in psychische zowel als lichamelijke klachten zoals zweten, in paniek raken of prikkelbaarheid. Langdurige blootstelling aan stress kan leiden tot verhoogde vatbaarheid voor ziektes en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Stress en de oorzaken ervan herkennen speelt een grote rol in het verminderen van stress. Mensen met autisme kunnen stress krijgen van verscheidene factoren: sociale situaties, normen en verwachtingen, plotselinge veranderingen, tijdsdruk, piekeren of overprikkeling.

Behandeling van stress

Stress kan niet compleet voorkomen, maar wel verminderd worden. Het is hierbij belangrijk stress snel te herkennen. Stress kan verminderd worden door verschillende aanpassingen in levenswijze. Zoals het voorbereiden van sociale situaties, ontspanning opzoeken, een rustige omgeving, voldoende slaap, beweging en gezond eten. Er zijn ook verscheidene behandelingen beschikbaar om stress onder controle te krijgen. Bewezen effectieve behandelingen zijn onder andere cognitieve gedragstherapie en mindfulness.

Hulp nodig?

Heb je autisme en last van overmatige stress. Het is belangrijk dat je hier tijdig hulp bij zoekt. Neem contact op met Dokter Bosman. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een behandeling met een persoonlijke aanpak. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nva

Meer over: Autisme, Nieuws, stress
Bijgewerkt: 13 februari 2018