Jongvolwassene kwetsbaarder voor angst en depressie

Het risico dat jongvolwassenen lopen op een angststoornis of depressie is de afgelopen vier jaar meer gestegen dan in de periode daarvoor. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2020. Vooral laagopgeleide jongvolwassenen vallen in de kwetsbare groep.

Het risico op een angststoornis of depressie is sinds 2016 bij jongvolwassenen toegenomen van 7 naar 9 procent. Bij mensen boven de 35 jaar nam dat risico juist af. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor, waarmee de GGD’en, het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) samen om de vier jaar meten hoe volwassenen in Nederland zich voelen. Wat hierop precies de effecten van corona zijn, wordt nog onderzocht. Overigens meldt 88 procent van de jongvolwassenen in goede gezondheid te verkeren.

Risico

Het gaat in de Gezondheidsmonitor om risico’s en niet om geconstateerde psychische klachten. Die risico’s blijken het grootste onder laagopgeleide 18-plussers. Verder verschilt het risico ook per regio en geslacht. In sterk stedelijke gebieden en bij vrouwen ligt het hoger.

Effect lockdown

In hoeverre deze stijging met corona te maken heeft, is onduidelijk. Jongvolwassenen zijn extra hard geraakt door corona. De COVID-19 pandemie en bijbehorende maatregelen hebben mogelijk de gezondheid, leefstijl en het welzijn van mensen beïnvloed. De effecten van de coronacrisis op het (hogere) risico op een angststoornis en een depressie, en op de ervaren gezondheid, worden momenteel verder geanalyseerd en binnenkort gepubliceerd.

Bron: CBS

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 2 juli 2021