Kinderen met angststoornis is de vaakst voorkomende psychiatrisch stoornis in de kinderleeftijd. 15 tot 20% van de kinderen krijgt er voor het 18de levensjaar mee te maken. De zorg voor kinderen met angststoornissen moet meer op maat gemaakt worden met een persoonlijke aanpak.
Onderzoek Universiteit van Amsterdam
Hoe bereiken we dat steeds meer kinderen zeggen: ‘Ik ben niet bang meer’? Op dit moment is cognitieve gedragstherapie de meest effectieve psychotherapie voor kinderen met angststoornissen. Helaas is zo’n 40% van de kinderen erna nog niet opgeknapt. Lisbeth Utens, bijzonder hoogleraar Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de UvA.
Angst is een normale ontwikkeling
Angst hoort bij de normale ontwikkeling van kinderen. Het kan echter gebeuren dat een kind overmatige angst heeft. De angst staat dan niet in verhouding met de bedreiging van buitenaf of past niet meer bij de leeftijd van het kind. Angst gaat vaak gepaard met piekeren over dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Dat noemen we anticipatie-angst. We spreken van een angststoornis als een kind erdoor belemmerd wordt in het dagelijks functioneren en niet meer kan genieten van normale levenservaringen.
Kinderen met angststoornis: 80% ontvangt geen hulp
Angststoornissen zijn de vaakst voorkomende psychiatrische stoornissen op de kinderleeftijd: 15 tot 20% van de kinderen krijgt er voor het 18de levensjaar mee te maken. Als geen behandeling plaatsvindt, is er een verhoogde kans op schooluitval, sociale isolatie, angst en depressie op volwassen leeftijd, alcoholisme en suïcidepogingen.
Cognitieve gedragstherapie meest effectief
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest effectieve goed onderzochte psychotherapie voor kinderen met angststoornissen. Het is een kortdurende, gestructureerde therapievorm gericht op het heden en de toekomst,. Het uitgangspunt is dat onze gedachten (cognities) bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen.
Met CGT bij angststoornissen wordt ingegrepen op het samenspel tussen gedachten, gedrag en leerprocessen, en lichamelijke reacties. Dit gebeurt door het vervangen van negatieve niet-helpende gedachten door gedachten die wel helpen, oefenen met en blootgesteld worden aan moeilijke situaties en ontspanningsoefeningen.
Vernieuwen zorg aan kinderen
Zo’n 60% is na CGT opgeknapt, maar circa 40% nog niet. Dit vraagt om actie om de zorg voor kinderen met angststoornissen te verbeteren én te vernieuwen. Voor betere zorg voor kinderen met angststoornissen is geld voor onderzoek en zorginnovatie nodig, van verzekeraars, lokale overheden en de Rijksoverheid.
Neem contact op
Worstel je kind met angststoornissen en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: uva.nl