Er moeten de komende jaren miljarden meer naar de jeugdzorg. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak, die de Vereniging van Gemeenten heeft aangespannen tegen het kabinet. Het geld dat gemeenten nu krijgen, is niet genoeg en is ook bevestigd door de NOS
Werkdruk en rompslomp
De jeugdzorg kampt met hoge werkdruk, administratieve rompslomp en knellende regels, concludeerde de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs. Ook kampen werkgevers met geldproblemen en personeelstekorten. Het adviesorgaan stelde ook vast dat het gemeenten niet lukt om greep te krijgen op de stijgende uitgaven voor de jeugdzorg.
Over de jeugdzorg
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor dit dossier. Met het overhevelen van de taken werd ook flink bezuinigd. Gemeenten vinden al jaren dat het kabinet te weinig geld geeft om goede jeugdzorg te kunnen regelen.
In 2019 gaven de gemeenten zo’n 1,6 miljard euro meer uit aan jeugdzorg, mede doordat meer jongeren zorg nodig hadden en behandelingen langer duurden. De regering maakte vorige maand bekend dat gemeenten 613 miljoen euro extra krijgen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. De uitkomst van de arbitragezaak suggereert dat dit bedrag fors kan oplopen.
Arbitrage
Langdurige onderhandelingen tussen het Rijk en de gemeenten liepen eerder dit jaar op niks uit. Daarna kwam het besluit om over te gaan tot een arbitrageprocedure. Daarbij beslist niet een rechter, maar geven deskundigen een oordeel over een conflict.
Goed nieuws
Dokter Bosman vindt dit goed nieuws voor al die kinderen en gezinnen die wachten op de zorg. De oplossing ligt niet alleen in meer geld, maar vraagt om een integrale aanpak. Eris bijvoorbeeld sprake van een schaarste aan vooral GZ-psychologen. De zorgaanbieders vissen in dezelfde vijver voor nieuw personeel. Ook zien we steeds meer zzp ‘ers in de GGz, waardoor de vergoedingen onder druk komen te staan. Tot slot is een ander punt van zorg is dat er tegelijkertijd ook landelijke afspraken moeten komen, zodat zorgaanbieders in alle gemeenten te maken krijgen met dezelfde regelgeving.
bron: nos.nl