Leeftijd ouders kan kans op autisme vergroten

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat oudere vaders meer kans hebben op een autistisch kind. Uit recenter onderzoek blijkt nu ook dat de leeftijd van de moeder hierin een rol speelt. Opmerkelijk is dat niet alleen oudere moeders een grotere kans hebben, maar dat dit ook geldt voor tienermoeders.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 5,5 miljoen kinderen waarvan er 30.000 gediagnostiseerd zijn met autisme. Het onderzoek werd uitgevoerd in vijf landen: Australië, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Israël. De kinderen werden geboren tussen 1985 en 2004 en zijn gevolgd tot in 2009.

Uit het onderzoek is gebleken dat hoe hoger de leeftijd van de vader, hoe hoger het risico op autisme. Vaders met een leeftijd van 40 tot 49 jaar hebben 28% meer kans op een autistisch kind dan vaders met een leeftijd van 20 tot 29 jaar. Bij vaders die ouder zijn dan 50 ligt het risico op 66%.

Ook de leeftijd van de moeder speelt een rol want uit het onderzoek blijkt dat moeders van 40 tot 49 jaar een hoger risico van ongeveer 15% hebben dan moeders met de leeftijd van 20 tot 29 jaar. Bij tienermoeders lag het risico 18% hoger dan bij moeders in de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jaar.

De combinatie van een oudere vader en een oudere moeder versterkt het risico. Ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder versterkt het risico op een kind met autisme. Dat het risico op autisme bij de oudere vaders stijgt, is te wijten aan het feit dat het aantal mutaties in hun sperma stijgt met de leeftijd. Het is nog niet bekend waarom de leeftijd van de moeder invloed heeft.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: Nationalezorggids.nl

 

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 17 augustus 2015