De lezing over ADHD bij volwassenen, die Ron Heinrich dinsdag hield op het jaarlijkse landelijk ADHD-congres, is door de deelnemers aan het congres zeer goed beoordeeld. Ron is gz-psycholoog en behandelaar van volwassenen met ADHD bij Dokter Bosman. Het druk bezochte congres werd georganiseerd door Medilex.

Na zijn inleiding over de verschillende manieren waarop screening en diagnostiek van ADHD uitgevoerd kunnen worden, ging Ron in op hoe je symptomen vaststelt, de voorbeelden achter symptomen beoordeelt en de impact van symptomen kan bevragen. Het kader van dit onderdeel was de DSM 5, waarin de kwalificaties ‘licht’, ‘matig’ en ‘ernstig’ moeten worden onderbouwd.

Vervolgens ging Ron in op prevalentie van de ADHD, de diverse comorbide stoornissen en op welke manieren je lijdensdruk in beeld brengt. Daarmee sloot hij het onderdeel diagnostiek af. Bij de behandeling van ADHD lichtte Ron methodisch toe hoe je de ADHD-er kan ondersteunen in zijn partnerrelatie en op zijn werk. Hij ging verder in op de vraag wanneer psychotherapie het best passende aanbod is?

Systematisch overzicht

Aan de hand van modellen, schema’s en voorbeelden liet Ron zien hoe de therapeut vanuit cognitieve gedragstherapie, vanuit kortdurende psychodynamische benadering, vanuit emotieregulatie- en aandachtstraining en vanuit een structurerende, ondersteunende benadering effectief kan zijn.

Vooral de presentatie van vele tools en middelen die gebruikt kunnen worden om aan bepaalde therapeutische thema’s te werken werd door de deelnemers gewaardeerd. De reacties luidden: ‘goed systematisch overzicht van ‘the state of the art’ in diagnostiek en behandeling van volwassenen met ADHD en ‘veel bruikbare middelen en aansprekende voorbeelden van hoe je therapie laat aansluiten op de hulpvraag van klanten’.

Meer weten over de behandeling van ADHD?

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: ADHD
Bijgewerkt: 10 december 2015