Luchtvervuiling heeft effect op ongeboren kinderen: meer kans op ADHD

 

luchtvervuiling

Ongeboren baby’s die via hun moeder fijnstof binnenkrijgen, hebben als kinderen een verhoogde kans op psychische stoornissen als ADHD of verslavingsgevoeligheid blijkt uit onderzoek.

Start in de baarmoeder

De invloed van luchtvervuiling begint in de baarmoeder en heeft gevolgen voor de structuur en het functioneren van de hersenen op latere leeftijd, zelfs bij de als veilig veronderstelde huidige normen.

Invloed luchtvervuiling

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat luchtververvuiling invloed heeft op de hersenen en de cognitieve functie bij kinderen. Ongeboren baby’s krijgen via de baarmoeder van hun moeder giftige stoffen uit de omgeving binnen. De hersenen van een ongeboren baby zijn bijzonder kwetsbaar, omdat zij nog niet beschikken over mechanismen om giftige stoffen uit de omgeving te weren. Het was al bekend dat blootstelling aan luchtverontreiniging, met name fijnstof, schade toe kan brengen aan longen, hart en andere organen.

Onderzoek

Het onderzoek maakte gebruik van gegevens uit Generation R, dat is een groot bevolkingsonderzoek in Nederland waarbij zwangere vrouwen en hun kinderen worden gevolgd. De onderzoekers hebben het luchtvervuilingsniveau bij de gezinnen thuis gemeten en een hersenscan afgenomen bij 783 kinderen. Wat blijkt? Als een kind in de baarmoeder wordt blootgesteld aan kleine deeltjes fijnstof, wordt dat in verband gebracht met een dunnere hersenschors.

Zelfbeheersing

De studie toont aan dat deze hersenverschillen gedeeltelijk bijdragen aan problemen met inhibitie: het vermogen om zelfbeheersing over verleidingen en impulsief gedrag te reguleren. Dat vermogen is verbonden met psychische gezondheidsproblemen, zoals verslavend gedrag en ADHD.

Moeite met concentreren

Hierdoor kunnen kinderen op latere leeftijd moeite hebben met hun concentratie, de aandacht vasthouden en dus ook de leerprestaties. De studie toont ook aan dat door de hersenverschillen kinderen meer moeite kunnen hebben om verleidingen te weerstaan en hun impulsen te reguleren. Dit kan leiden tot psychische problemen als verslavingsgedrag en ADHD.

Zelfs als de fijne deeltjes in de lucht onder de huidige Europese norm blijven, is er schade.

Bron: ErasmusMC

Meer over: ADHD, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 14 maart 2018