Effect van natuur op psychische gezondheid

natuur psychische gezondheid

Eerdere studies hebben bewezen dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor ontspanning, concentratie en de stemming naast fysieke fitheid. Natuur geeft je een boost om je vrolijker en fitter te voelen. Uit onderzoek, gepubliceerd in vakblad Nature, blijkt dat mensen die minstens 2 uur per week doorbrengen in de natuur gelukkiger zijn en een positievere stemming hebben.

Nederlanders en de natuur

94% van Nederlanders weet dat de natuur positieve gezondheidseffecten heeft. Toch haalt driekwart van de bevolking het niet om twee uur per week in de natuur te zijn, terwijl 120 minuten toch de kritische norm blijkt te zijn voor positieve psychische effecten. Ook al haalt het grote deel van de bevolking de twee uur per week niet, toch geeft tweederde aan dat wandelen in de natuur hun favoriete activiteit in de natuur is. Dit blijkt uit onderzoek van de IVN in samenwerking met verscheidene Nederlandse universiteiten. Het liefst gaan ze in de lente naar buiten. Echter, naar buiten gaan in de herfst of winter kan juist een positief effect hebben, het kan een herfst- of winterdip helpen tegengaan.

Welke effecten ontstaan er?

Buiten zijn is een goede boost voor je immuunsysteem. Dit heeft verschillende oorzaken. Natuur zorgt voor rust en ontspanning en remt de aanmaak van stresshormoon cortisol. Aan de andere kant stimuleert het juist de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Hierdoor maak je makkelijker contact en voel je meer verbinding met anderen. Daarnaast maak je door buiten te zijn, ook met een kleine hoeveelheid zonlicht, vitamine D aan. Tot slot verbetert je conditie door buiten te zijn, omdat je meer beweegt. Door het maken van een dagelijkse wandeling kunnen klachten als depressie, angst- en stressstoornissen bijna met de helft afnemen en de mentale gezondheid verbeteren.

Contact

Heb je last van psychische problemen? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: IVN.nl

Meer over: Gezondheid, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 30 oktober 2019