Makkelijk gebruik melatonine onder jonge tieners

slaapproblemen tiener

Eén op de zeventien jonge tieners gebruikt melatonine als hulpmiddel om goed te slapen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

Het onderzoek

Aan de studie deden 871 kinderen mee van gemiddeld elf jaar in een langlopend bevolkingsonderzoek. Dit bevolkingsonderzoek doet onderzoek naar de gezondheid van kinderen en hun ouders in Rotterdam. Ouders werden hierbij geïnterviewd over het slaapgedrag van hun kinderen. De kinderen hielden negen dagen lang een slaapdagboek bij en kregen een speciaal onderzoekshorloge om. Dit horloge meet beweging, hierdoor konden onderzoekers inschatten wanneer de kinderen wakker waren of slapen.

Kwart van de kinderen heeft slaapproblemen

Ongeveer een kwart van de kinderen heeft last van problemen in slaap te komen, dit blijkt uit bevolkingsonderzoek “Generation R”. Melatonine is een slaaphormoon dat aangemaakt wordt door het lichaam, welke de biologische klok beïnvloedt. Dit hormoon zorgt er niet voor dat je meteen in slaap valt maar heeft invloed op je dag- en nachtritme. Het is in veel landen dan ook zonder recept te verkrijgen en wordt vaak gebruikt om slaapritmestoornissen bij volwassenen te behandelen. Ook wordt melatonine voorgeschreven aan kinderen met ADHD of autisme door artsen.

Effect van melatonine

De resultaten van het onderzoek laten zien dat zes procent van de één op de zeventien jonge tieners melatonine gebruikt. Na het weglaten van de kinderen met diagnose ADHD of autisme, gebruikt nog steeds vijf procent van de kinderen, minimaal één keer per week melatonine over een periode van tenminste een half jaar. Hierom is het belangrijk om meer onderzoek uit te voeren naar de effecten van dit gebruik bij jonge, gezonde kinderen. Vooral omdat het onbekend is of het gebruik van melatonine zonder doktersadvies schadelijk kan zijn voor kinderen op lange termijn.

Uit vroegere studies blijkt dat de ouders van deze kinderen soms melatonine gebruiken, om de slaap van hun kinderen te verbeteren. Deze kinderen kunnen vaak slecht of kort slapen. Echter als dit slaaphulpmiddel verkeerd wordt gebruikt of zonder goed advies, kan het de slaap zelfs verslechteren. Het is dus belangrijk om eerst advies in te winnen en melatonine alleen te gebruiken op doktersadvies.

Contact

Heb je last van slapeloosheid? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Erasmus MC

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 31 juli 2019