Meer social media-gebruik leidt niet tot psychische problemen

social media

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het gebruik van social media zoals Facebook, Youtube en Twitter niet leidt tot psychische- en slaapproblemen op de korte of lange termijn. Bij mensen die eenzaam zijn of bestaande psychische problemen hebben, leidt het gebruik van social media ook niet tot meer psychische klachten.

Het onderzoek

Dit blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van Tilburg University, de Universiteit van Pavia en het onderzoeksinstituut CentERdata. Het onderzoek is uitgevoerd over de periode van één jaar onder 3.468 Nederlanders. Een longitudinaal onderzoek van zo’n omvang is nog niet eerder uitgevoerd naar de effecten van social media-gebruik op de psychische gezondheid.

De deelnemers waren allemaal ouder dan 16 jaar. Er werd tijdens het onderzoek gekeken of social-media gebruik leidt tot meer psychische- of slaapproblemen. Maar ook of dit verschilt binnen leeftijdscategorieën. In het onderzoek werden deelnemers twee keer, aan het begin van het onderzoek en na één jaar, ondervraagd over hun social media-gebruik. Deze vragen richtten zich grotendeels op het chat-, deel-, en leesgedrag van de deelnemers op deze media.

De invloed van social media en onjuiste conclusies

Mensen die meer gebruik maken van social media ervaren niet meer psychische problemen of slaapproblemen dan mensen die minder gebruik maken hiervan. Dit geldt ook voor mensen met bestaande psychische en slaapproblemen. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren ook niet meer psychische problemen door het gebruik van de media. Naar deze bestaande problemen is gekeken om te voorkomen dat er onjuiste conclusies uit het onderzoek worden getrokken.

Bijvoorbeeld, wanneer bestaande psychische problemen niet worden meegenomen, lijken veelgebruikers van deze media wel meer psychische problemen op zowel de korte als de lange termijn te hebben. Dit verklaart ook waarom enkele studies beweren dat er een effect van social media-gebruik op de psychische gezondheid is. Echter, uit het onderzoek blijkt het tegenovergestelde. Namelijk, mensen die last hebben van slaap- of psychische problemen maken meer gebruik van social media.

Contact

Heb je last van negatieve gevoelens of stress? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron:  tilburguniversity.edu

Meer over: Kinderen en Jeugd, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 9 januari 2019