Nieuw onderzoek naar mogelijke oorzaken van autisme

oorzaken van autisme

Twee nieuwe onderzoeken naar de mogelijke oorzaak van autisme laten tegenstrijdige resultaten zien. Het ene onderzoek suggereert dat erfelijkheid een grote rol speelt bij het ontwikkelen van autisme. Terwijl het andere onderzoek verwijst naar een specifiek conserveermiddel in voedingsmiddelen als de mogelijke oorzaak van autisme.

Erfelijkheid bij autisme

De bevindingen van de eerste studie door het Karolinska Institutet in Zweden, zijn gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry. Hieruit blijkt dat erfelijkheid de belangrijkste factor is bij het ontwikkelen van autisme. Bij deze studie kijken wetenschappers naar gegevens van meer dan 2 miljoen kinderen, die zijn geboren tussen 1988 en 2011, in vijf landen: Denemarken, Finland, Zweden, Israël en West-Australië. De kinderen werden gevolgd tot ze 16 jaar waren. Hierbij waren 22.000 van de kinderen gediagnosticeerd met autisme.

Het onderzoek

Via de nationale gezondheidsregisters kunnen onderzoekers gegevens inzien van de naaste familie van de betreffende kinderen om te kijken of autisme al in de familie voortkomt. Hieruit blijkt dat 81 procent van het risico op autisme een erfelijke kwestie is. Echter, dit varieert wel per land. Het overgrote deel van het risico op autisme hield wel verband met genetica. Ook dragen omgevingsfactoren minimaal bij aan het risico op autisme, samen met aspecten zoals het gewicht van de moeder.

Conserveermiddel als mogelijke oorzaak autisme

De tweede studie is uitgevoerd in een laboratorium met menselijke stamcellen door de University of Central Florida. De 18 maanden durende studie is gepubliceerd in tijdschrift Nature. Hierbij is het conserveermiddel PPA (Propionic Acid) in bewerkte voedingsmiddelen gevonden als mogelijke oorzaak voor het stijgende aantal mensen met autisme in de Verenigde Staten. Waar 20 jaar geleden 1 op de 150 Amerikaanse kinderen de diagnose ASS had, is dat nu 1 op de 59 kinderen. Dit onderzoek borduurt voort op een eerdere studie, waarbij PPA in de hersenen van ratten werden geïnjecteerd. Deze gingen vervolgens autistisch gedrag vertonen. 

De invloed van PPA

Door menselijke neurale stamcellen bloot te stellen aan grote hoeveelheden van het conserveermiddel PPA, ontdekten onderzoekers dat de ontwikkeling van neuronen verminderd wordt. Dit kan betekenen dat het consumeren van teveel voedingsmiddelen die PPA bevatten, de ontwikkeling van de hersenen van een foetus of pasgeborene kan beïnvloeden en als gevolg het risico op autisme kan verhogen. PPA wordt gebruikt in verpakte en bewerkte voedingsmiddelen, zoals kaas en producten die gebakken zijn.

De onderzoekers benadrukken dan ook dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap gezonde voeding te eten, het liefst zelf klaargemaakt en voedingsmiddelen te vermijden wat PPA bevat.

Contact

Heb jij of je kind last van psychische of gedragsproblemen? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. 

Bron: klik

Meer over: Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 14 augustus 2019