Steeds meer studenten hebben last van burn-outs, angstaanvallen en problemen met concentratie. Als gevolg komen deze studenten vaak op lange wachtlijsten bij psychologen te staan. Dit meldt de Volkskrant op basis van onderzoek onder studentenhuisartsen.
Eén op de vier studenten burn-out klachten
In 2016 werd al gemeld door studentenpsychologen dat er een toenemend aantal studenten hulp nodig hadden, en de wachtlijsten bij studentenpsychologen als gevolg hiervan langer werden. Hiernaast meldden ze dat de psychische problemen bij studenten ook complexer worden.
Landelijk onderzoek naar psychische problemen bij studenten is nog niet uitgevoerd. Echter, verscheidene onderwijsinstellingen hebben wel enquêtes uitgevoerd over dit onderwerp. Hieruit concludeerde de Hogeschool Windesheim dat één op de vier studenten burn-out klachten heeft. Volgens de Universiteit van Amsterdam heeft bijna ⅓ van de studenten concentratieproblemen en 24% procent heeft last van faalangst. 15% van de studenten loopt rond met zelfmoordgedachten.
Prestatiedruk, schulden en de arbeidsmarkt
Deze burn-out klachten onder studenten zijn waarschijnlijk toe te kennen aan prestatiedruk, in zowel hun sociale leven als in de studie. Verscheidene studentenorganisaties vinden de lat voor studenten dan ook te hoog. De afschaffing van een basisbeurs speelt hierin ook een rol. Studenten nemen vaak een bijbaan om geld bij te verdienen om diepe schulden te voorkomen. Ook voelen ze druk om de studie binnen vier jaar af te maken, om de schulden laag te houden. Daarnaast is er nog de druk om nevenactiviteiten naast de studie te doen om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. Dit zegt Carline van de Landelijke Studentenvakbond. In april van dit jaar is er een actieplan gelanceerd om het welzijn van studenten te verbeteren.
Het taboe
Omdat er nog steeds een taboe op psychische problemen ligt is het onduidelijk hoe groot de groep studenten met psychische problemen is, en wat de precieze oorzaken hiervan zijn. Het is belangrijk dat hier verder onderzoek naar gedaan wordt. Een burn-out vormt zich langzaam, het is daarom belangrijk om de vroege signalen te herkennen, zodat er op tijd hulp gezocht kan worden. Signalen van een burn-out zijn onder andere vermoeidheid, concentratieproblemen, neerslachtigheid en angst- en paniekklachten.
Contact
Ben je perfectionistisch aangelegd? Herken je verschijnselen van een burn-out of heb je last van angst? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. Onze specialisten ondersteunen je in het overwinnen ervan.
Bron: NOS, Volkskrant