Onderzoek genmutaties bij autisme en ADHD

Mensen met autisme en ADHD delen dezelfde veranderingen in genen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aarhus, gepubliceerd in Nature Neuroscience. Deze nieuwe informatie heeft betrekking op de biologische oorzaken van deze twee psychische aandoeningen bij kinderen. 

Overlap autisme en ADHD

Autisme en ADHD zijn verschillende psychische aandoeningen, maar kunnen dezelfde veel voorkomende symptomen hebben. Kinderen met ADHD kunnen bijvoorbeeld agressief gedrag vertonen, impulsief zijn en moeite hebben met sociale relaties. Deze symptomen kunnen ook voorkomen bij kinderen met autisme.

Het onderzoek

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat deze overeenkomsten gekoppeld kunnen worden aan dezelfde genmutaties. Dit blijkt uit de grootste studie op het gebied van psychiatrie in Denemarken. Deze studie is gericht op zeldzame mutaties in het genoom van mensen met ADHD en autisme. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Broad Institute en Harvard. Hierbij werden de genen van 8.000 mensen met autisme of ADHD en 5.000 mensen zonder een psychische aandoening, geboren tussen 1981 en 2005 geanalyseerd.

Biologische mechanismen

Het feit dat dezelfde veranderingen in genen gevonden worden, in dezelfde mate, bij kinderen met deze psychische aandoeningen wijst erop dat dezelfde biologische mechanismen betrokken zijn. Dit is de eerste keer dat dit gen gekoppeld is aan de ontwikkeling van ADHD en autisme en het genoom zo uitgebreid in kaart is gebracht. De ontdekking van dezelfde hoeveelheid schadelijke genmutaties is naast opvallend dan ook behoorlijk verrassend.

Het gen dat het meest beïnvloed wordt door mutaties bij deze psychische stoornissen is het zogeheten MAP1A-gen. Dit gen is betrokken bij het vormen van de fysieke structuur van zenuwcellen en is van belang bij de ontwikkeling van de hersenen. De mutaties van dit gen die gevonden zijn, geven een verhoogd risico op de ontwikkeling van autisme of ADHD. Het risico hierop neemt meer dan 15 keer toe bij mensen die deze genmutatie hebben.

Waarom is dit belangrijk?

Het onderzoek laat zien dat meer genen voor deze psychische aandoeningen kunnen worden geïdentificeerd door meer mensen op een soortgelijke manier te bestuderen. Dit kan leiden tot een duidelijker beeld van de biologische oorzaken en mogelijke nieuwe behandelingen bij ADHD en autisme.

Contact

Twijfel je of jij of je kind ADHD heeft? Of autisme? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: international.au.dk

Meer over: ADHD, Autisme, Autisme Kenniscentrum, Nieuws
Bijgewerkt: 3 december 2019