Mentale problemen na de bevalling een stigma

Ongeveer 20% van de pas bevallen moeders krijgt last van mentale problemen. Veelal wordt  daar nauwelijks over gepraat. Met de documentaire ‘Ze wist toch waar ze aan begon…?!’ wil het Europese initiatief PerinAtal menTal Health (PATH)  het stigma van de roze wolk doorbreken. 

Geen roze wolk voor iedereen

De geboorte van een kind wordt bijna altijd gekoppeld aan blijdschap. Maar helaas is dit niet bij iedereen zo na een zwangerschap of een bevalling. In de documentaire delen vier vrouwen hun ervaringen met mentale problemen na de zwangerschap of geboorte van hun kindje. Het delen van deze gevoelens met familie, vrienden en omgeving is voor ouders vaak moeilijk. Er is nu eenmaal een bepaald beeld van hoe kersverse moeders zich moeten voelen. Bovendien is het voor henzelf ook lastig om te accepteren dat ze zich anders voelen, dan van hen verwacht wordt.

Alleen met het verdriet

“Deze moeders voelen zich alleen met hun verdriet, helemaal wanneer mensen niets vragen en van alles voor ze invullen”, legt Karin den Oudsten uit. Zij is ervaringsdeskundige en oprichtster van platform MeMam, een ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap. “Vraag gewoon eens: hoe was het voor jou? Alle moeders willen genieten van hun pasgeboren kindje en het goed doen. Help ze dan ook om de moeder te zijn die ze zo graag hadden willen zijn.”

Bespreekbaar maken van stigma

De vrouwen in de film leggen uit hoe ze de (nare) gevoelens hebben ervaren, hoe er door hun omgeving op werd gereageerd en welk effect ze hadden op hun functioneren als ouder. Ook wordt de mentale problematiek en het daar bijhorende stigma besproken door een aantal professionals die betrokken zijn bij PATH. De documentaire kun je hier kijken.

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 25 augustus 2021