Mindfulness meditatie: afstand nemen van negativiteit

Tijdens Mindfulness meditatie kun je leren om afstand te nemen van negatieve gedachten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford is gebleken dat dit net zo goed kan helpen tegen terugkerende depressie.

De Britse onderzoekers bestudeerden twee jaar lang een groep van meer dan 200 mensen die antidepressiva slikten en een groep die in groepsverband Mindfulness meditatie volgden. Uit het onderzoek bleek dat er nauwelijks een verschil was tussen de beiden groepen. Van de groep die antidepressiva slikten had 47% een terugval en van de Mindfulness groep 44%.

In Nederland is het gebruik van antidepressiva hoog. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen gebruiken ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders medicatie tegen depressie. De resultaten van het onderzoek laten zien dat er wellicht andere mogelijkheden bestaan om mensen met een terugkerende depressie te helpen. Dit zou een uitkomst bieden tegen alle mogelijke bijwerken die kunnen voorkomen bij het gebruik van farmaceutische middelen.

Mindfulness betekent ‘volledig bewustzijn van de huidige ervaring’. Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan aanleren door te oefenen. Hiervoor bestaan diverse Mindfulness trainingen en oefeningen.

Benieuwd naar onze Mindfulness training?

Wil je weten of een Mindfulness training geschikt is voor jou? Of wil je meer informatie ontvangen over onze training? Aarzel niet en neem contact met ons op. Ons team met specialisten staat klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Bron: www.oxfordmindfulness.org

Meer over: Ggz
Bijgewerkt: 7 augustus 2015