Mogelijk groter risico op hart- en vaatziekten met antidepressiva

Antidepressiva risico

Mensen die last hebben van angst of depressie hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Voorheen werd gedacht dat de ontregeling van het zenuwstelsel hier verantwoordelijk voor was. Echter, uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat meer factoren hieraan bijdragen. Deze ontregeling van het zenuwstelsel wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een slechte leefstijl in combinatie met antidepressivagebruik.

Groter risico op hart- en vaatziekten

Het is al langere tijd bekend dat mensen met een depressie of angststoornis een groter risico hebben op hart- en vaatziekten. Het doel van dit onderzoek was om de oorzaken hiervoor te achterhalen. Gedurende drie verschillende onderzoeken heeft Hu gekeken naar het verband tussen depressie en angststoornissen, de ontregeling van het zenuwstelsel en risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Het autonome zenuwstelsel en leefstijl

Het zenuwstelsel zorgt voor rust en herstel, maar ook voor de aanmaak van stressreacties. Er wordt gedacht dat het autonome zenuwstelsel de connectie vormt tussen mentale gezondheid en lichamelijke gezondheid. Dit deel van het zenuwstelsel heeft een groot effect op het hart. Stress speelt een grote rol bij angst en depressieve stoornissen. Het is dan ook waarschijnlijk dat het autonome zenuwstelsel leidt tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij mensen met depressie.

Uit het onderzoek blijkt dat een slechte mentale gezondheid, zoals dat van mensen met een angststoornis of depressie, geen direct effect heeft op de ontregeling van dit zenuwstelsel. Dit suggereert dat deze ontregeling waarschijnlijk niet ontstaat door de depressie of angststoornis zelf, maar door een slechte leefstijl zoals weinig beweging en roken in combinatie met het gebruik van antidepressiva.

De toekomst

De resultaten uit dit onderzoek zijn van belang voor de volksgezondheid. Het is belangrijk dat behandelaren goed overwegen of het voorschrijven van antidepressiva nodig is. Een alternatief, zoals een verandering in levensstijl door middel van gezonde voeding en meer bewegen kan een positief effect hebben op niet alleen de fysieke maar ook de mentale gezondheid.

Contact

Heb je last van angst of depressieve gedachten en gevoelens? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: VUmc

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 27 februari 2019