Nieuw onderzoek naar alternatief middel ADHD

onderzoek adhd

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gaan een studie uitvoeren naar een middel om symptomen van ADHD te behandelen. Het middel zou als een alternatief voor ritalin kunnen dienen, dat bijwerkingen zoals hoofdpijn en slapeloosheid kan veroorzaken.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd als herhaling van een oud onderzoek uit 2006. Hieruit blijkt dat het extract van de Franse maritieme pijnboom een positief effect heeft op de symptomen van ADHD, waaronder op de hyperactiviteit en een verstoord concentratievermogen. Dit extract is al op de markt als middel tegen onder andere zware benen. Het is een veelbelovend middel omdat het zelden bijwerkingen veroorzaakt en veilig is. De chemische verbindingen in het extract hebben een normaliserend effect op immuniteitsstoornissen en werken als antioxidant tegen oxidatieve stress. Dit zijn twee van de oorzaken van ADHD. Echter, deze studie vergelijkt de werking van boomschors alleen tegenover een placebo maar niet tegenover de normale medicatie, deze nieuwe studie wil dat wel gaan doen.

Bijwerkingen medicatie en aanpassing voedingspatroon

Veel mensen, waaronder ouders van kinderen met ADHD, geven aan de bijwerkingen van de huidige medicijnen zat te zijn. Als gevolg zijn ze op zoek naar een alternatief voor ritalin. Er wordt weleens aangeraden om een ander voedingspatroon te volgen of er wordt omega- 3 aangeraden door huisartsen, psychiaters of kinderneurologen.

Alternatieve geneesmiddelen

Naar schatting heeft 6 à 7 procent van de kinderen wereldwijd last van ADHD. Dit uit zich in impulsief gedrag, concentratiestoornissen en hyperactiviteit. In de Verenigde Staten neemt ongeveer 60 procent van de mensen met ADHD medicatie. In Nederland is het gebruik van methylfenidaat, de actieve stof in ritalin, fors gedaald tussen 2014 en 2018. Echter, veel mensen met ADHD hebben last van de bijwerkingen van deze medicatie. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar alternatieve geneesmiddelen om van de klachten van ADHD af te komen. De werking van deze geneesmiddelen zijn vaak niet wetenschappelijk bewezen. Om verder onderzoek te kunnen doen naar alternatieve geneesmiddelen van ADHD, zijn de onderzoekers op zoek naar 144 kinderen tussen de 6 en 12 jaar, met vastgestelde ADHD of ADD om deel te nemen aan dit onderzoek.

Contact

Heb jij last van ADHD? Wil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Knack

Meer over: ADHD, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 10 juli 2019