Nieuwe website ‘In Actie tegen Depressie’

In Actie tegen Depressie

1 op de 5 Nederlandse volwassenen krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Maar wanneer is er sprake van een depressie? Wat maakt je extra ‘vatbaar’ voor depressieve klachten?

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website ‘In Actie tegen Depressie’.

Depressie maatschappelijk probleem

Elk jaar hebben maar liefst 550.000 mensen een depressieve periode in hun leven. Depressie staat dan ook al jarenlang bovenaan de lijstjes van grootste oorzaak van ziekteverzuim en hoogste ziektelast en is daarmee een belangrijk probleem voor de volksgezondheid. Een tijdige herkenning en een snelle, adequate behandeling zouden veel leed kunnen voorkomen. Voor Dokter Bosman  was dat gegeven de aanleiding om een themawebsite over depressie samen te stellen. De site staat boordevol informatie over depressie en zaken die daarmee te maken hebben, zoals slaapproblemen.

Depressie zelftest

Hoe weet je of je sombere gevoelens ‘gewoon een dipje’ zijn of een echte depressie? Op ‘In Actie tegen Depressie’ staat een zelftest die een indicatie geeft of je klachten door een depressie veroorzaakt zouden kunnen worden. De test is samengesteld door de psychologen van Dokter Bosman en kan een aanleiding zijn om in actie te komen en klachten met de huisarts te bespreken. Die kan je eventueel verwijzen naar een psycholoog. Alleen de huisarts, psycholoog en/of psychiater kan vaststellen of er sprake is van een depressie.

Behandeling op maat

Een depressie is meestal goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt onder andere af van de ernst van de klachten en van je persoonlijke voorkeuren. Er zijn verschillende therapievormen mogelijk, zoals cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie en interpersoonlijke therapie. Ook mindfulness, het leren leven in het hier en nu, wordt steeds vaker toegepast bij de behandeling van depressie. Bij Dokter Bosman wordt hoe dan ook gekozen voor een persoonlijke aanpak. Maatwerk dus.

Meer informatie In Actie tegen Depressie

Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Wil je meer weten bel ons 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 7 november 2017