Omgaan met kanker, hoe doe je dat?

kanker

Kanker is niet zomaar iets en wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt of je partner het heeft, brengt dit veel emoties met zich mee. Angst, woede, verdriet, machteloosheid, schuldgevoel, onbegrip en nog veel meer gevoelens spelen bij zowel de kankerpatiënt als de partner op. Het is niet altijd even makkelijk om hiermee om te gaan. Het maakt niet uit om welke soort kanker het gaat. Zowel bij borstkanker, longkanker, prostaatkanker, huidkanker of welke vorm dan ook zien we dezelfde emoties om zich heen grijpen. Wereldkankerdag brengt verschillende organisaties onder de aandacht die zich bezighouden met kanker en kankerbestrijding. Zo kan kanker eerder ontdekt en behandeld worden en krijgen kankerpatiënten een kwalitatief beter leven.

Angst en paniek

Kanker kan voor angst en paniek zorgen. Bijvoorbeeld angst over wat er gebeurt als de patiënt er niet meer is, of paniek wanneer er gedacht wordt aan de behandelingen. Langdurig piekeren, slecht slapen en akelig dromen hoort hierbij. De patiënt kan zich gaan afsluiten of het onderwerp of de behandeling willen vermijden. Ook voor de partner kan dit allemaal gelden. Daarnaast kunnen er bij beiden lichamelijke klachten optreden waaronder zweten, hartkloppingen, benauwdheid of andere klachten

Advies en tips

Het is belangrijk dat zowel de patiënt als de partner steun hebben aan elkaar en steun van andere ervaren. Accepteren van steun vormt een belangrijk onderdeel hierin. Daarnaast is het belangrijk om voldoende informatie te verzamelen over de ziekte. Het is onnodig om verhalen van anderen aan te horen of bewust op te zoeken. Ieder geval is anders en deze verhalen kunnen alleen maar voor meer angst zorgen. Het is belangrijk om dagelijks over de gevoelens te praten. Met elkaar of met anderen. Ontspanning is ook belangrijk. Bijvoorbeeld in de vorm van zingen, muziek luisteren, lezen, uitstapjes of familie bezoeken. Tijdens deze activiteiten wordt er even niet aan de ziekte gedacht.

Mindfulness

Mindfulness maakt ons bewust van ons negatieve denken. Negatief denken doen we vaak langdurig zonder hier erg in te hebben. Dit proberen we om te zetten naar positief denken. Dokter Bosmann richt zich op het geestelijke aspect van kankerpatiënten en hun partners. Ondersteuning, begeleiding en adviezen voor een betere acceptatie van kanker.

Bekijk dit fragment van EditieNL “Sanne maakt haar kanker leuker” waarin de 38-jarige Sanne op een hele positieve manier omgaat met haar kanker.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

 

Meer over: Gezondheid
Bijgewerkt: 2 februari 2016