Jongeren in de knel door corona epidemie

Experts waarschuwen voor een andere epidemie die eraan komt: die van depressies, stoornissen en burn-outs onder jongeren, veroorzaakt door de lockdown. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) luidde de noodklok over het stijgende aantal zelfdodingspogingen onder jongeren.

Jongeren in de knel

Steeds meer jongeren komen in de knel sinds corona en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Begin januari was 85 procent van de mensen psychisch gezond, volgens een vragenlijst van het RIVM. Dat is iets minder dan voor corona. In 2019 was 88 procent van de bevolking psychisch gezond, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zou betekenen dat enkele honderdduizenden Nederlanders psychische klachten hebben gekregen sindsdien. Vooral jongeren worden zwaar getroffen, die rapporteren in alle onderzoeken meer eenzaamheid, slapeloosheid, lusteloosheid en angst dan andere leeftijdsgroepen.  

Depressie

Een op de zeven jongeren ervaart depressieve klachten, bleek in november uit onderzoek van het Amsterdam UMC, vaak gepaard gaand met paniekaanvallen. De lockdown raakt jongeren nog harder omdat het hen belet zich te ontplooien in deze cruciale fase van hun leven. Sociale contacten zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren. Zij leren leren.

Meer aandacht jongeren

De Nederlandse ggz pleit al sinds oktober voor meer aandacht van de gevolgen van corona voor jongeren. Lid-instellingen zien steeds meer kinderen met ernstige klachten binnenkomen. De schade die nu zichtbaar wordt bij jongeren moet nu aangepakt worden voordat kinderen verder verslechteren. Daarvoor is brede actie nodig om erger te voorkomen.

Contact

Heb je hulp nodig? En wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing via ZorgDomein.

Bron: denederlandseggz.nl

Meer over: Angst, Burn-out, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 26 januari 2021