Position paper intrekken rijbewijskeuringen bij autisme

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) strijdt al geruime tijd tegen de extra CBR-keuringen voor mensen met autisme. Het gaat om een medische keuring en een extra rijtest. Belangrijkste kritiekpunt is dat er geen enkel bewijs bestaat voor de noodzaak van deze keuringen.

Position paper

Voor mensen met autisme betekenen de keuringen onnodig veel stress, onkosten en vertraging bij het halen van hun rijbewijs. In de position paper zet directeur Karol Henke uiteen wat er volgens hem misgaat bij het CBR. En wat de gevolgen hiervan zijn voor mensen met autisme.

Advies Gezondheidsraad

Het advies om mensen met autisme te onderwerpen aan een extra rijkeuring is afkomstig van de Gezondheidsraad. Deze raad geeft zelf toe dat er voor dit advies geen enkel bewijs is dat mensen met autisme slechtere automobilisten zijn of zorgen voor meer riskante verkeerssituaties.

Slecht en duur

Jaarlijks beginnen ongeveer 10.000 mensen met een autisme-diagnose aan hun rijbewijstraject. Daarnaast is er nog een onbekend aantal mensen dat op latere leeftijd de diagnose krijgt terwijl zij al in het bezit zijn van een rijbewijs.

De gemiddelde extra kosten voor deze groep bedragen tussen de € 700 en € 1.000. Dit betekent dat mensen met autisme in totaal  tussen de € 91 miljoen en € 150 miljoen extra hebben moeten betalen als gevolg van onduidelijke, onnodige regelgeving en een niet functionerende uitvoeringsorganisatie. 

bron: nva.nl

Meer over: ADHD, Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 16 november 2020