Psychologenpraktijk Dokter Bosman groeit snel: Zwolle is 25ste vestiging

dokter bosman zwolle

(C) Frans Paalman

Het is een opmars waar je u tegen zegt. In amper elf jaar tijd heeft psychiater Michiel Bosman al 25 vestigingen van zijn psychologenpraktijk ‘Dokter Bosman’ geopend. Zwolle is de nieuwste locatie, in een historisch pand aan de Eekwal 14.

Dokter Bosman groeit

Je had in Nederland de grote GGZ-instellingen die zich vooral richtten op de zware gevallen. En je had de eenpitters, de therapeuten in hun tuinhuisjes, zoals psychiater Michiel Bosman hen typeert. ,,Daar tussenin zat nagenoeg niets. Dus daar zijn wij elf jaar geleden ingestapt.”

Onlangs opende Dokter Bosman in Zwolle haar 25ste filiaal. Een praktijk voor psychologie van nu, zoals ze ’t zelf noemen. In de afgelopen jaren leek ’t wel alsof iedereen ‘opeens’ ADHD had of autistisch was. Psychologie lijkt om hypes te draaien. Toch ziet Bosman vooral de maatschappelijke winst: door al die aandacht en vroegsignalering krijgen kinderen op tijd hulp en kunnen ook mensen met een stoornis volledig tot hun recht komen. Anders dan vroeger. ,,Het kind dat voorheen in een stil hoekje van de klas zat en anders was dan de rest, bracht het niet verder dan dozen schuiven in het magazijn. Nu we weten dat er bijvoorbeeld sprake is van autisme, bieden we de juiste begeleiding en kan iemand bij wijze van spreken programmeur bij Philips worden en een ton per jaar verdienen.”

Stempeltje

Toch gaat het bij de hulpverlening steeds minder om ’t stempeltje, vertelt Bosman. ,,Ooit telde vooral de diagnose. Heeft mijn kind ADHD? Is er medicatie nodig? Nu kijken we meer naar het hele verhaal. Hoe lekker zit iemand in zijn vel? Wat merkt school van die klachten? Wat ervaren ouders?” Met behulp van uitleg aan alle betrokkenen – zogeheten psycho-educatie – is een veel completere aanpak mogelijk, stelt Bosman. Dat laatste onderscheidt zijn praktijk van andere organisaties, vindt hij. ,,De meeste verwijzingen gaan nog altijd over de vraag: wat is er met hem of haar aan de hand? Waar kunnen we iets in betekenen? Dat leidt echt niet altijd tot een uitgebreide behandeling. Soms is een advies aan de huisarts al voldoende.”

Positieve gezondheid

Bij de start was het nog fiftyfifty; Bosman hielp net zoveel kinderen als volwassenen. Sinds de jeugdzorg in 2015 onder de gemeenten valt, richt de praktijk zich vooral op kinderen en jongeren. De Bosman-vestigingen zitten met name in het midden van het land. Zwolle is de meest noordelijke. Wellicht zet die groei naar boven nog verder door. ,,Maar dat is geen heilig moeten,” zegt de psychiater. In totaal werken er zo’n 300 medewerkers volgens de principes van de ‘positieve gezondheid’. Dat is een methode die in Utrecht is ontwikkeld, niet voor niets de plek waar de praktijk ooit begon. Kinderen krijgen bij de intake eerst een uitgebreide test. Dan worden meerdere factoren uit hun leven ‘gerankt’. ,,Als we een goed beeld hebben van hoe iemand zich voelt en wat de omstandigheden zijn, kunnen we samen doelen stellen.”

Werving personeel

De locatie Zwolle wordt geleid door psycholoog Loes de Vries. Zij werkte hiervoor bij de vestiging in Harderwijk en is nog volop bezig met de werving van personeel. Want goeie ‘gezondheidszorgpsychologen’ zijn anno 2018 moeilijk te vinden. ,,En we gaan niet met de eerste de beste in zee,” vertelt ze. ,,We zijn een nieuwe naam in deze regio. Dus overal waar ik kom moet ik me introduceren.” Lachend: ,,En uitleggen dat ik geen huisarts ben, maar psycholoog. Toch is de respons heel positief. Gezien de wachtlijsten zijn huisartsen blij dat er een nieuwe plek is waar ze naar door kunnen verwijzen.”

Buren

Vanaf 1 januari krijgen ze het pand van de buren erbij, de notaris op nummer 16. De vestiging Zwolle moet uitgroeien tot de grootste, samen met die in Amsterdam en Arnhem. Bosman: ,,We hebben met zo’n 150 gemeenten contractafspraken. Zwolle en Kampen hoorden daar ook al bij. De gemeente Zwolle wil de zorg dichterbij de mensen brengen. Dat past prima bij ons; we kijken altijd naar de vraag die er is. Daarin willen we maatwerk bieden.” Gezien de toenemende behoefte aan ondersteuning is er eigenlijk geen sprake van concurrentie met andere praktijken, weet Bosman.

 

Bron: De Stentor,Marco van den Berg

Meer over: Ggz, Kinderen en Jeugd, Nieuws, positieve gezondheid
Bijgewerkt: 24 september 2018