Sara Kroos open over depressie in Zonder Verdoving

depressie

Sara Kroos weet dat ze nooit meer van haar depressie af komt, omdat het voor haar een chronische ziekte is. Dat vertelde de cabaretier, die vorige week na een jaar afwezigheid weer op de planken stond met haar nieuwe voorstelling Zonder Verdoving.

Zwarte humor

In haar negende voorstelling, boordevol zwarte humor, haakt ze regelmatig in op haar psychisch turbulente verleden. „Ik heb van te voren wel met mijn regisseur besproken of ik het afgelopen jaar er wel of niet in moest betrekken. Kun je dat vormgeven op het toneel dat het nog om te lachen wordt? Geen therapie, geen dagboek, maar cabaret. Dat werd mijn uitdaging en dat is gelukt”, vertelt Kroos aan tafel bij Humberto Tan.

Depressie

Begin vorig jaar zonk ze steeds dieper weg in een depressie. In het voorstadium kon ze nog tegen haar negatieve gevoelens in gaan door actief te blijven en zichzelf te dwingen om door te gaan, maar naar eigen zeggen was het na een tijdje helemaal op. „Alles waar ik zin in had en wat ik leuk vond, daar vond ik niks meer aan. Vooral mezelf vond ik totaal niet meer de moeite waard, je krijgt er een heel negatief zelfbeeld door.”

Chronische aandoening hersenen

Toch kwam deze donkere periode voor Kroos niet geheel uit de lucht vallen. Al vanaf dat ze 17 jaar oud was kampt ze met depressies. „Ik heb ook niet de illusie dat het nu nooit meer terugkomt. Het zal mijn hele leven zo zijn dat ik zo nu en dan depressieve episodes heb. Dat kunnen maanden zijn, dat kan een jaar zijn… dat blijft zo. Het is een chronische aandoening. Misschien word ik nog een paar keer opgenomen, je kan geen koffiedik kijken daar in.”

Schaamte

Inmiddels schaamt ze zich niet meer voor het feit dat ze werd opgenomen. Dat was voorheen wel anders. „Het gekke, als ik in het ziekenhuis had gelegen met een gebroken been, had ik het niet erg gevonden als mensen hadden gezegd: daar ligt Sara. Maar nu zat er zo’n schaamte omheen. Waarom zou ik een depressie hebben? Ik woon in de eerste wereld, ik heb een mooie carrière, ik heb een gezin. Maar het is een ziekte, ik heb een aandoening aan mijn hersenen.”

Bekijk hier het item van Sara Kroos over haar depressie bij RTL Late Night terug

Contact

Een depressie is vaak goed te behandelen. Er zijn verschillende therapievormen mogelijk. Bij Dokter Bosman kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of bel 088 226 76 26.

Bron: rtlnieuws

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 5 december 2017