Signalering van autisme op vroegere leeftijd lastig voor jeugdartsen

Autisme spectrum stoornis (ASS) is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die vaak gepaard gaat met verminderde sociale communicatie en interactie en beperkte, herhaalde patronen van gedrag, interesses of activiteiten.

Signalen austisme

Hoewel de eerste signalen van ASS vaak al in het tweede levensjaar zichtbaar kunnen zijn, worden de meeste kinderen pas gediagnosticeerd als ze tussen de 3 en 10 jaar oud zijn. In dit proefschrift zocht Van ’t Hof naar factoren waarmee de signalering van ASS op jongere leeftijd verbeterd kan worden.

Leeftijd vaststellen diagnose

Van ’t Hof vond dat de kinderen gemiddeld 5 jaar oud waren als de diagnose werd gesteld. Dit is een relatief hoge leeftijd, maar meer onderzoek is nodig om de resultaten beter te vergelijken en de zwakke punten in lokale en nationale gezondheidszorg te identificeren.

Onvoldoende specifieke kennis

Onderzoek naar signalering van ASS onder jeugdartsen van het Centrum voor Jeugd en Gezin liet zien dat jeugdartsen onvoldoende specifieke ASS-kennis hebben, met name over vroege signalen, diagnostiekcriteria en comorbiditeit. Nadat deze jeugdartsen een live online scholing hadden gevolgd, bleek hun kennis te zijn toegenomen en voelden zij zich beter in staat om ASS te signaleren.

Contact

Heb je een vermoeden van ASS bij je kind?Vraag je huisarts om een verwijzing. Wil je graag in gesprek met een professional? Neem contact op met Dokter Bosman. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: umcg.nl

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 26 februari 2021