Stepped care zorgt voor gezondheidswinst bij depressie

stepped care

Passende zorg, zo licht als mogelijk en zo intensief als nodig is, levert meer gezondheidswinst op voor mensen met een depressie dan traditionele zorg. In veel gevallen is deze zogenaamde stepped care nog goedkoper ook. Dat blijkt uit een modelleringsstudie naar de kosteneffectiviteit van stepped care van de Vrije Universiteit  Amsterdam

Onderzoeksresultaten

De onderzoeksresultaten ondersteunen de Nederlandse richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van depressie. Ze onderbouwen ook de recente Zorgstandaard Depressieve Stoornissen. Behandelaren maken daarbij onderscheid tussen lichte, matig ernstige en ernstige depressieve stoornissen. En houden rekening met de duur van de depressie, mate van terugval en persoonlijke factoren.

Lagere kosten, meer gezondheidswinst

Met name bij lichte depressieve stoornissen zorgt stepped care voor met een waarschijnlijkheid van 67% voor meer gezondheidswinst en lagere zorgkosten. Er is een kans van een op drie dat de zorgkosten hoger uitvallen dan bij traditionele zorg, maar dan is de behaalde gezondheidswinst ook hoger.

Bij matig ernstige tot ernstige depressies levert stepped care met een waarschijnlijkheid van 33% meer gezondheidswinst tegen lagere zorgkosten. In de overige gevallen vallen de zorgkosten hoger uit dan bij traditionele zorg. Maar is de behaalde gezondheidswinst wel hoger.

Met 80% zekerheid zijn de zorgkosten bij stepped care voor een ‘in kwaliteit van leven gecorrigeerde levensjaar’ lager dan 10.000 euro. Met 95% zekerheid zijn de kosten lager dan 20.000 euro. “Dit betekent dat stepped care zeer waarschijnlijk een kosteneffectieve keuze is vergeleken met care-as-usual”, schrijven de onderzoekers.

Proefschrift: The case for stepped care

De studie verscheen in het Journal of Affective Disorders en is onderdeel van het proefschrift ‘The case for stepped care – Exploring the cost-utility of stepped-care strategies in the management of depression.’  Jolanda Meeuwissen, onderzoeker bij het Trimbos-instituut, verdedigt haar proefschrift op 7 november aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Een vermoeden van een depressie en dan?

Alleen een huisarts, psycholoog en/of psychiater kan een diagnose stellen. Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: trimbos.nl

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 16 oktober 2018