Slapeloosheid voorspellende factor bij ontwikkelen depressie

slapeloosheid

De gênante gebeurtenissen en emoties van vandaag worden vaak de volgende dag niet meer zo hevig ervaren. Dit geldt echter niet voor mensen die last hebben van slapeloosheid. Uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut blijkt dat goede slapers hun herinneringen en emoties letterlijk een andere plek geven in de hersenen, terwijl mensen met slapeloosheid dit niet kunnen.

Belangrijkste voorspeller voor depressie

Deze bevinding suggereert dat slapeloosheid een stoornis is waarbij emoties niet verwerkt en opgeruimd kunnen worden in de hersenen. Slapeloosheid kan dus gezien worden als de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van een angststoornis, depressie of posttraumatische stressstoornis.

Verwerken van emoties en spanningen

Slaap helpt niet alleen het geheugen bij het onthouden van dingen, maar helpt ook bij het verwerken van de stress, emoties en spanningen die hierbij komen kijken. De verbindingen tussen hersencellen veranderen tijdens slaap, sommige verbindingen worden sterker zodat je dingen kunt onthouden. Terwijl anderen zwakker worden, waardoor de bijbehorende emoties worden verwerkt. Echter, bij mensen die last hebben van slapeloosheid kan slaap een averechts effect hebben op de emoties.

Het onderzoek

Deelnemers aan het onderzoek moesten hun meest beschamende herinneringen van jaren geleden ophalen, terwijl er hersenscans gemaakt werden. Hieruit bleek dat slechte slapers deze herinneringen geen plek konden geven. Het onderzoek bevestigt eerdere bevindingen van dezelfde wetenschappers. Hierbij werden deelnemers gevraagd mee te doen aan karaoke. Daar werd een opname van gemaakt, later werd deze opname onverwacht afgespeeld. Deelnemers voelden hierbij intense schaamte, wanneer ze de opname na een nacht slaap nogmaals beluisterde, was deze schaamte grotendeels verdwenen. De emoties hadden een plek gekregen bij de goede slapers, bij mensen met slapeloosheid waren de emoties daarentegen sterker geworden.

Oorzaak slapeloosheid

De onderliggende oorzaken van slapeloosheid werden tot voor kort onderzocht in hersengebieden die gerelateerd zijn aan slaap. Dit nieuwe onderzoek suggereert dat slapeloosheid een stoornis is van de emotionele regulatie. De hersenen van mensen met slapeloosheid beleven nare gebeurtenissen alsof ze in het nu plaatsvinden, hierbij is te zien dat vooral het emotionele netwerk in de hersenen hierop reageert. Hiermee wordt aangetoond dat mensen die slecht slapen niet goed in staat zijn om gebeurtenissen een plek te geven en als het ware “achtervolgd” worden door herinneringen uit het verleden.

Contact

Heb je last van slapeloosheid of depressieve gedachten en gevoelens? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: herseninstituut

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws, slapeloosheid
Bijgewerkt: 22 mei 2019