Piekeren leidt tot lichamelijke klachten

Piekeren is niet alleen van invloed op je geestelijke welzijn maar heeft ook invloed op het functioneren van het lichaam. Dit komt omdat piekeraars met stress eerder geneigd zijn hun lichamelijke behoeften of signalen te negeren, of minder waar te nemen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Caroline Schlinkert.

De piekeraar

Iedereen piekert weleens. Echter, sommige mensen piekeren meer dan anderen. Deze “piekeraars” blijven vaak hangen in gedachten of gevoelens, wanneer ze gestresst zijn. Deze gevoelens die ze ervaren zijn vaak negatief.

(Psycho)somatische klachten en omgaan met stress

Uit het onderzoek blijkt dat piekeraars mogelijk vatbaarder zijn voor (psycho)somatische klachten zoals pijn, burn-out of een verhoogde bloeddruk. Piekeraars hebben daarom baat bij stressverminderende oefeningen zoals mindfulness. Het onderzoek laat zien dat al een lichte mate van stress ertoe kan leiden dat piekeraars zich wel bewust zijn van de signalen van hun lichaam, maar niet kunnen herkennen wat hun lichaam nodig heeft. Dit in tegenstelling tot niet-piekeraars.

Schlinkert ontdekte daarnaast dat piekeraars met een verhoogde mate van stress minder lichaamsvitaliteit ervaren vergeleken met niet-piekeraars. Ook blijkt dat wanneer piekeraars zich moeten inhouden, dat hun eetlust verstoord is. Niet-piekeraars ervaren hierbij een gezonde eetlust.

Het onderzoek

Schlinkert benadrukt dat eerder onderzoek zich vooral op de cognitieve aspecten van piekeren heeft gericht. Zoals een toename in aandacht voor bepaalde soorten informatie. Hierbij wordt een incompleet beeld geschetst, aangezien piekeren ook samengaat met lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld pijn, een verhoogde bloeddruk en chronische vermoeidheid.

Schlinkert vind het daarom belangrijk om te begrijpen hoe piekeren de manier waarop mensen hun lichamelijke signalen waarnemen, beïnvloedt. Hierbij onderzocht ze specifiek hoe verschillende mate van stress ertoe leiden, dat piekeraars vervreemd raken van hun eigen lichaam, sensaties en ook signalen. “Het is belangrijk te bekijken hoe deze bevindingen samengebracht kunnen worden in een algemeen psychosomatisch model van piekeren en omgaan met stress.”

Dr. Kelder en co

Bij Dr Kelder en co op NPO Radio 1 werd aandacht besteedt aan piekeren – bekijk hier de uitzending met Caroline Schlinkert.

Contact

Heb je last van negatieve gedachten en gevoelens ? Beïnvloeden deze gedachten je dagelijkse leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: VU.nl,  NPO Radio 1

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 8 oktober 2018