Speelt te veel stress op jonge leeftijd rol bij ADHD?

Stress en ADHD

Steve Biddulph, psycholoog en schrijver van het boek “Raising Boys” beweert dat veel stress in de vroege jeugd kan leiden tot de ontwikkeling van ADHD bij kinderen. Hij beweert ook dat het niet tegemoetkomen van de behoeften van kinderen op jonge leeftijd, kan leiden tot de ontwikkeling van ADHD. Zijn omstreden onderzoek levert dan ook veel reacties en kritiek op.

Oorsprong van ADHD

Er werd altijd gedacht dat ADHD een genetische oorsprong heeft, die wordt veroorzaakt door een chemische onbalans in de hersenen. Deze chemische onbalans leidt tot concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Echter, in de herziene versie van zijn boek Raising Boys beweert Biddulph dat uit onderzoek blijkt dat stress op jonge leeftijd een rol speelt bij de ontwikkeling van ADHD.

De opvoeding

De onderzoeker heeft gereageerd op alle kritiek en reacties. Biddulph vindt dat zijn opvattingen over ADHD uit hun context zijn gehaald, en dat zijn citaten zijn weergegeven op een manier dat het lijkt alsof de verantwoordelijkheid bij ouders ligt.

Hij voegt toe dat hij van mening is dat ADHD wel een genetische aandoening is, die door stressvolle omstandigheden of moeilijkheden op jonge leeftijd verergerd kunnen worden, en dat ADHD meerdere oorzaken heeft. Zijn grootste zorg bij ADHD is overdiagnosticering. “Medicatie moet zorgvuldig worden ingezet en na zorgvuldige diagnostiek en het kan ook helpen bij zelfmanagement strategieën.” Hij sluit af: “Alsjeblieft laat anderen in de adhd wereld hiervan weten en geef mijn excuses door!”

Contact

Dokter Bosman vindt het belangrijk eerste een goede diagnose te stellen, evidence based. Wij kiezen in de behandeling voor een persoonlijke aanpak en gaan uit van de kracht en positieve aspecten van een kind. Heb je een vermoeden dat je kind ADHD heeft? Wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron:  The Independent

Meer over: ADHD, onderzoek
Bijgewerkt: 5 oktober 2018