Stofje tegen ADHD beïnvloedt ontwikkeling brein bij jongens

ADHD ontwikkeling

Een veelgebruikt stofje in medicatie voor kinderen met ADHD, genaamd Methylphenidate, beïnvloedt de ontwikkeling van het brein van jongens met ADHD. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Radiology.

Drang vol tegenstellingen

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 50 jongens tussen de 10 en 12 jaar oud, en 48 mannen tussen de 23 en 40 jaar oud. Deze waren allen gediagnosticeerd met ADHD. Hierbij kregen de deelnemers gedurende 16 weken willekeurig een behandeling met een placebo of medicatie met Methylphenidate (MPH). Voor en na de behandeling ondergingen de deelnemers een MRI om te kijken naar de effecten op het brein.

Is het reizen nog wel leuk?

Het stofje Methylphenidate zit onder meer in de veelgebruikte medicatie voor ADHD, Ritalin. De jongens tussen de 10 en 12 jaar die het middel met MPH kregen ontwikkelden een hogere dichtheid in de witte materie in de hersenen in vergelijking tot de jongens die een placebo kregen. Bij volwassenen was dit effect niet zichtbaar. Zogenaamde witte materie zorgt voor de overdracht van signalen in het brein en heeft een belangrijke rol bij het aanleren van zaken. Het ziet er dus naar uit dat MPH alleen van invloed is bij een bepaalde leeftijdscategorie. Het was al eerder bekend dat MPH effectief is bij de behandeling van ADHD, er was echter nog niet veel bekend over de invloed van MPH op de ontwikkeling van het brein en de witte materie in de hersenen.

Hoge verwachtingen

Deze effecten waren zichtbaar na 16 weken, of 4 maanden van gebruik, echter medicijnen tegen ADHD worden steeds vaker langdurig voorgeschreven. Verder onderzoek zou kunnen kijken naar de effecten van kortdurig in vergelijking tot langdurig gebruik van medicatie.

Contact

Heeft je kind (misschien) ADHD en wil je graag in gesprek met een professional? Neem vrijblijvend contact op met ons. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nporadio1

Meer over: ADHD, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 14 augustus 2019