Verschuivende perspectieven en benadering van ADHD

Je kunt gedragsproblemen van kinderen ook behandelen voordat er een diagnose als ADHD op wordt geplakt. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van Maruschka Sluiter, die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Laagdrempelige hulp

In plaats van meteen de diagnose ADHD te krijgen, kunnen kinderen er baat bij hebben als hun ouders eerst een cursus volgen in de omgang met druk en dwars gedrag volgens Maruschka Sluiter.

Als orthopedagoog en neuropsycholoog pleit ze voor laagdrempelige hulp thuis en op school voor kinderen die als druk en lastig worden ervaren, voordat ze een psychiatrisch traject instappen en mogelijk medicatie zoals Ritalin krijgen.

ADHD controversiële stoornis?

In de wetenschap is er onenigheid over het moment waarop gedrag als ADHD bestempeld kan worden. 15 procent van de kinderen met de diagnose heeft ernstige problemen, 85 procent heeft minder ernstige of milde klachten. De diagnose is bovendien vaak subjectief, omdat die wordt gebaseerd op ervaringen met het gedrag van kinderen door ouders, leerkrachten en zorgprofessionals. De grenzen zijn de afgelopen decennia gaan vervagen en de diagnose wordt sneller gegeven.

Gevolgend diagnose ADHD

Resultaten van onderzoek van druk en dwars kindgedrag blijken vaak pas laat door te dringen in de praktijk. Als ADHD lastig gedrag of achterblijvende schoolresultaten verklaart, heeft niemand schuld. Een belangrijk nadeel is echter dat oorzaak en oplossing zo bij het kind worden gezocht, waardoor mogelijkheden in de context worden gemist of onvoldoende benut.

Het kind draagt het stigma van zo’n stempel. Het kind is het probleem. Leerkrachten en ouders die ADHD denken: we kunnen er niets aan doen, het is de ADHD, die zit nu eenmaal in het kind. Maar er zijn ook andere factoren die hyperactiviteit en aandachtsproblemen kunnen aanwakkeren, zoals het schoolsysteem, de thuissituatie en maatschappelijke druk. Wat speelt er in de omgeving van een kind? Uit wat voor een gezin komt het en hoe gaat het daar? Hoe gaat het op school?

Na een diagnose wordt vaak gestopt met zoeken naar andere verklaringen. Zonde, want aanpassingen thuis of op school kunnen helpen volgens Maruschka Sluiter.

Contact

Ook een kind met druk gedrag waarbij je aan ADHD denkt? Dan kun je terecht bij Dokter Bosman. Wij helpen je verder.  Bij ons gaat de psychologische zorg hand in hand met een praktische en positieve aanpak Bel ons op 088 226 76 26 of  mail ons 

bron: RUG

Meer over: ADHD, Nieuws
Bijgewerkt: 5 maart 2021