Wat is autisme? Deze animatie legt het uit

Autisme ontstaat al als onze hersenen worden gevormd. Bij autisme functioneren de verbindingen in de hersenen anders, waardoor de informatie verwerking ook wat anders verloopt. Mensen met autisme raken vaak snel overprikkeld en kunnen moeilijk onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Ook vinden ze het lastig om te begrijpen wat andere mensen voelen of bedoelen. En nemen ze een grapje ineens heel serieus. Na een sympathieke begroeting als; ‘He boef!’ zien ze zichzelf al voor jaren achter slot en grendel verdwijnen.

De autisme spectrum stoornis uit zich o.a. in:

  • Moeite met sociale omgang;
  • Dwangmatig vasthouden aan gewoontes of rituelen;
  • Zeer specifieke interesses zoals getallen, treinen, schroeven of draaiende wasmachines.

Structuur

Mensen met autisme krijgen zichzelf vaak rustig door zich op één ding te focussen en dat kunnen ze rustig iedere dag doen. Autisme verdwijnt niet vanzelf en er zijn ook nog geen medicijnen voor. Als je autisme hebt, moet je er dus mee leren omgaan. Dat geldt ook, en vooral, voor je omgeving. Voor mensen met autisme is het belangrijk om structuur aan te brengen. Structuur geeft rust.

Lees ook: Autisme bij vrouwen.

Dokter Bosman helpt je graag verder

Heb je vragen over autisme of heb je een vermoeden van autisme bij jouw kind? Dan kan je altijd contact opnemen met Dokter Bosman. Onze professionals helpen je graag verder. Bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Autisme Kennis Centrum

Je kunt ook contact opnemen met het Autisme Kennis Centrum. Hier kunnen volwassenen vanaf 18 jaar terecht voor goede, wetenschappelijke verantwoorde zorg. Met of zonder verwijzing ben je hier altijd verzekerd van de best mogelijke psychologische zorg.

Bron: Cliphanger via YouTube

 

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 8 september 2016