Uit onderzoek blijkt dat werkgevers het potentieel van hun hoogbegaafde werknemers vaak niet goed benutten.
IQ boven de 130
Van hoogbegaafdheid is sprake bij een IQ vanaf 130. Naar schatting ruim 2 procent van de bevolking, zo’n 350.000 mensen, scoort zo’n hoog IQ. Het gemiddelde IQ is 100. Eenmaal afgestudeerd en aan het werk doemt er dus een volgend probleem op: de werkgever die niet met hoogbegaafdheid om weet te gaan.
Bang voor hoogbegaafden
Het bedrijfsleven slaagt er niet in zijn personeelsleden met hoogbegaafdheid blijvend te boeien en te binden, met verstrekkende gevolgen, tot burn-outs aan toe. Hoogbegaafden zijn vaak niet op zoek naar leidinggevende functie. Ze zoeken vooral naar inhoudelijke betekenisgeving en kennisverwerving. Ze willen vaak niet eens op de stoel van de leidinggevende zitten.
Onvoldoende ontgonnen gebied
Hoogbegaafdheid bij volwassenen is nog veelal onontgonnen gebied. Senior psycholoog van Casteren heeft met haar promotieonderzoek in kaart gebracht waar de werkende hoogbegaafden behoefte aan hebben, wat ze op de werkvloer tegenkomen en wat werkgevers dus moeten doen om hoogbegaafden duurzaam inzetbaar te houden. Want dat gaat nog heel vaak mis.
Blijven prikkelen
Hoogbegaafden hebben behoefte aan autonomie op de werkvloer. Ze willen zelf bepalen hoe ze hun werkzaamheden moeten uitvoeren, waar ze dit doen, wanneer dit gebeurt en met wie ze samenwerken. Krijgen ze deze ruimte niet, dan zijn de gevolgen voor velen van hen niet te overzien.
Het is dus belangrijk voor werkgevers op om hoogbegaafde personeelsleden de ruimte te geven. Wanneer je ze voortdurend en op de juiste manier prikkelt, zijn het de beste werknemers die je je als organisatie kunt wensen.
Hoogebegaafd en dan?
Wil jij er duidelijkheid of jij of jouw kind hoogbegaafd is? Dan ben je van harte welkom bij Dokter Bosman. Met Eendagsdiagnostiek weet je op één dag jij of jouw kind hoogbegaafd is. Daarbij krijg je handelingsadviezen mee naar huis die jouw vertellen hoe je met hoogbegaafdheid om kan gaan. Bel 088 226 76 26 of mail ons.
Bron: persbericht