Wat kun je doen aan een winter­depressie?

winterdepressie

‘Zo’n 480.000 Nederlanders lijden aan Seasonal Affective Disorder (SAD), zoals we een winter­depressie officieel noemen. Nog eens 1,3 miljoen mensen hebben een winterdip, met vergelijkbare, maar mildere klachten. De symptomen van een winterdepressie en een ‘normale’ depressie lijken erg op elkaar: vermoeidheid, somberheid, moeite met concentreren en de ­neiging om je terug te trekken.

Winterdepressie herkennen

Kenmerkend voor een winterdepressie is dat je vaak veel meer behoefte hebt aan slaap. Ook heb je meer behoefte aan eten. Je snoept soms de hele dag door of je hebt vreetbuien waarbij je vooral zoetigheid en koolhydraatrijk voedsel eet. Het komt niet zo vaak voor dat iemand die een winterdepressie heeft, juist lijdt aan slapeloosheid en verlies aan eetlust.

Opvallend

Opvallend aan een winterdepressie is dat deze klachten op een bepaald moment in het najaar of de winter ontstaan en in het voorjaar of de zomer weer volledig verdwijnen. Om van een winterdepressie te kunnen spreken, moet je de klachten gedurende meerdere jaren vrijwel jaarlijks hebben. Mensen met een ‘gewone’ depressie hebben last van slapeloosheid en een gebrek aan eetlust.

Geen tekort melatonine

Lang hadden we het vermoeden dat een tekort aan melatonine – het hormoon dat onze biologische klok regelt – een winterdepressie kon ­veroorzaken. Daarvoor is echter geen hard bewijs. Opvallend genoeg hebben vrouwen vier keer zo vaak last van een winterdepressie als mannen. Mogelijk heeft dat te maken met schommelingen in de vrouwelijke hormonen. Helaas kun je een winterdepressie niet voorkomen.

Effectieve behandeling

Er is gelukkig wel een effectieve behandeling: lichttherapie. Cliënten gaan daarbij gedurende een werkweek dagelijks 45 minuten onder een daglichtlamp. Het resultaat is indrukwekkend: 70 à 80 procent is daarna helemaal van hun klachten af. Als je er vroeg bij bent, ben je vaak met één week therapie de hele winter klachtvrij. ­Overigens hoeft de depressie daarvoor niet heel ernstig te zijn; ook bij matige klachten heeft de behandeling zin.

Depressief

Heb je last van depressieve gevoelens of ben je erg somber? Zoek dan professionele hulp. Neem vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26.

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 27 december 2017