Merijntje krijgt op volwassen leeftijd te horen dat ze autisme heeft nadat ze op het randje van een burn-out zweeft. Ze heeft een eigen ontwerpbureau en is imago-adviseur, wil een goede moeder zijn, een goede partner, wil een gezellig gezin vormen en van betekenis zijn voor de samenleving, en o ja, ze wil haar vriendschappen onderhouden.

Wereld Autismedag 2023

Op 2 april 2023 op Wereld Autisme Dag wordt Zee van ruimte, leven met autisme gelanceerd.

Motivatie achter het schrijven

“Een gezicht geven aan autisme, dat is wat ik voor ogen heb met mijn boek. Daarom ben ik gaan schrijven. Vooronderstellingen over autisme doorbreken, laten zien hoe autisme van binnenuit ervaren wordt via mijn leven, ruimte maken voor mensen die “anders bedraad-zijn” en laten zien dat het leven ondanks alle obstakels die ik ervaar ook waardevol is en niet ophoudt na een diagnose als autisme.” Zee van ruimte, leven met autisme is een bundeling verhalen over het persoonlijke leven van Merijntje, over haar moederschap, haar ondernemerschap en de onverwachte kanten die het leven dagelijks met zich meebrengt. 

Leven dat bij je past

Merijntje laat zien dat je ongeacht een diagnose kunt zoeken naar een manier van leven die past bij wie jij bent en wilt zijn als mens. Merijntje: “Het liefst wil ik dat mijn boek op de bureaus van alle psychologen, coaches en therapeuten van Nederland komt te liggen, zodat zij het kunnen meegeven aan hun cliënten en zeggen: lees dit zelf, geef het aan je naasten, je familie, je vrienden, je leerkracht zodat ze je leren begrijpen.

Autisme, ieder heeft zijn eigen verhaal

Autisme uit zich bij elk mens anders, mijn verhaal is er een van velen en wat mij hielp, hoeft een ander niet te helpen. Toch denk ik dat het zal inspireren. De diagnose autisme uit het<br>grote DSM-handboek is per slot van rekening ook maar gewoon een middel om de wereld en<br>de mens beter te leren begrijpen. Het gaat uiteindelijk om de kernvraag, kijk naar wie je bent<br>als mens: wat heb jij nodig?” 

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Hermans

Merijntje Betzema (1978), schrijvende ontwerper en imago-adviseur, woont en werkt in Arnhem. 

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 29 maart 2023