Zes wetenschappelijk bewezen manieren om sneller in slaap te vallen

 slaapproblemen

De dagen worden korter. Mensen ervaren dan vaker slaapproblemen. Heb jij al van alles geprobeerd om in slaap te vallen? Het glas warme melk werkte niet, de schaapjes tellen ook niet. Zelfs de melatoninepillen waren geen oplossing. Geen nood! Aan deze wetenschappelijk bewezen manieren heb je vast nog niet gedacht.

Tip 1. Probeer jezelf wakker te houden

Dit is een strategie die in de psychologie ook wel paradoxaal interveniëren wordt genoemd. Door proberen wakker te blijven, zou je juist het doel bereiken om in slaap te vallen. Onderzoekers van de University of Glasgow deden onderzoek naar de werking van deze truc. 34 mensen met slaapproblemen namen deel aan de studie. Het team vroeg de helft van hen wakker te blijven en de andere helft niets speciaals te doen. Wat bleek? Degenen die wakker probeerden te blijven, sliepen sneller. Het team verklaarde dit doordat de tactiek waarschijnlijk de angst rondom slapen doet verdwijnen.

Tip 2. Houd het donker

Onderzoekers van de Harvard University hebben aangetoond dat licht onze biologische klok verstoort. Met name blauw licht, afkomstig van smartphones en apparaten, zou dit effect hebben. Het team veronderstelt dan ook dat het beter is licht zo veel mogelijk te vermijden voor het slapengaan. Elke vorm kan de productie van melatonine doen ondermijnen, zelfs gedimde bronnen.

Tip 3. Bellenblaas

Rachel Marie E. Salas, professor aan de John Hopkins University School of Medicine, heeft wel een heel bijzondere manier gevonden om sneller in slaap te vallen: bellenblaas. Het zien van de bellen zou niet alleen hypnotiserend werken, maar ook het proces van blazen is ontspannend. Volgens Salas is het net een meditatieoefening, omdat het een diepe ademhaling vereist. Ook zou de activiteit je doen afleiden van de druk om in slaap te willen vallen.

Tip 4. Luister naar klassieke muziek

Onderzoek heeft aangetoond dat het luisteren naar klassieke muziek kan helpen om in slaap te vallen. Ook andere genres volstaan, zolang het ritme maar 60 tot 80 beats per minuut is. Voor de studie lieten de wetenschappers 94 studenten drie kwartier voor het slapengaan naar klassieke muziek luisteren. Wat bleek? Ze sliepen niet alleen beter, maar hadden ook minder last van symptomen van depressie.

Tip 5. Lavendelgeur

Aromatherapie is een bewezen methode om slaapgewoonten te verbeteren. Volgens onderzoekers van de Wesleyan University zou met name lavendel helpen je in slaap te laten vallen. Voor hun onderzoek lieten ze de deelnemers in intervallen van 2 minuten lavendelgeuren opsnuiven. Erna sliepen ze sneller, langer en voelden zich meer uitgerust.

Tip 6. Denk aan een fijne plek

Is er een plek waar je je blij en ontspannen voelde en graag naar terugverlangt? Probeer hier eens aan te denken voor je naar bed gaat. Onderzoekers van de Oxford University veronderstellen dat visualisatie kan helpen om in slaap te vallen. Voor hun studie gaven ze 41 mensen met slaapproblemen instructies voor het naar bed gaan. Eén van die taken was om een ontspannen scène te visualiseren, zoals een strand of waterval. Uiteindelijk bleek dat de deelnemers die deze opdracht hadden gekregen, 20 minuten sneller in slaap vielen dan degenen die werden gevraagd om schaapjes te tellen of helemaal niets te doen.

Contact

Neem bij langdurige slaapproblemen contact op met je huisarts. Slaaptekort kan er voor zorgen dat je last krijgt van depressieve gevoelens. Neem dan contact op of bel 088 226 76 26.
Meer over: Nieuws, slapeloosheid
Bijgewerkt: 7 oktober 2017