8 procent van jongeren heeft last van psychische gezondheid

8 procent van de 12- tot 25-jarigen was psychisch ongezond in 2015, 2016 en 2017, dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Tien jaar geleden was dit nog 7 procent. Meer dan een derde van deze psychisch ongezonde jongeren heeft een depressie gehad in de afgelopen 12 maanden.

Lichamelijke en psychische gezondheid

Over het algemeen voelen jongeren zich net zo gezond als tien jaar geleden. Op de vraag “Hoe is over het algemeen je gezondheid?” gaf 91 procent van de jongeren een positief antwoord. Dit verschilt niet van tien jaar eerder, echter bij de psychische gezondheid van jongeren is er wel een verschil zichtbaar.

De psychische gezondheid van deze jongeren is gemeten door middel van vijf vragen. Deze vragen gingen onder andere over hun gemoedstoestand, met vragen zoals “ Voelde jij je erg zenuwachtig?” en ‘Zat jij zo erg in de put dat niets je kon opvrolijken?’. Op basis van de antwoorden van de jongeren kon er zeer ongezonde tot perfect gezonde psychische gezondheid berekend worden.

Meisjes vaker psychisch ongezond dan jongens

Meisjes hebben vaker last van psychische ongezondheid dan jongens. 11 procent van de meisjes waren psychisch ongezond, in tegenstelling tot 6 procent van de jongens. Ook komt psychische gezondheid vaker voor onder jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar dan jongeren van 12 tot 18 jaar. Daarnaast komt psychische ongezondheid vaker voor onder jongeren met een westerse migratieachtergrond dan met een Nederlandse achtergrond, deze verschillen in achtergrond zijn vergelijkbaar met die van tien jaar geleden.

Depressie de meest voorkomende aandoening

Psychisch ongezonde jongeren beoordelen over het algemeen hun eigen gezondheid minder goed, terwijl de meerderheid van de psychisch gezonde jongeren wel een goede gezondheid ervaart.
Jongeren die psychisch ongezond zijn hebben last van meer langdurige aandoeningen dan jongeren die psychisch gezond zijn. Ruim een derde van de psychisch ongezonde jongeren heeft in de laatste twaalf maanden een depressie gehad. Depressie is dan ook de meeste voorkomende aandoening bij deze jongeren. Ook gaven zij aan vaker last van migraine, allergieën, duizeligheid met vallen of een rugaandoening te hebben.

Contact

Wil je meer weten over psychische aandoeningen of depressie? Lees dan ons dossierWil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron cbs.nl

Meer over: Angst, Depressie, Kinderen en Jeugd, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 14 november 2018