Gaming effectief bij jongeren met angst- en depressieproblemen?

Er worden steeds vaker games ontwikkeld door gedragswetenschappers met als doel om deze preventief of als therapie in te zetten bij psychische problemen. Jongeren met depressie- of angstklachten kunnen hier vooral baat bij hebben. Echter, deze games worden vaak door jongeren ervaren als saai, ze spelen ze dan ook niet graag.

Een samenwerking van psychologen met game-ontwikkelaars, kan helpen om interactieve online therapie games te ontwikkelen. Dit beweren Hanneke Scholten en Isabela Granic van de Radboud Universiteit in het Journal of Medical Internet Research.

Groot deel jongeren ontvangt geen behandeling

Ongeveer 80% procent van jongeren met depressie- of angstproblemen is niet in beeld, en ontvangt geen behandeling voor hun psychische problemen. Dit blijkt uit recente cijfers. Vaak weten deze jongeren niet dat ze een probleem hebben of waar ze terechtkunnen voor hulp. Daarom moeten deze jongeren op een andere manier geholpen worden, vindt gedragswetenschapper Hanneke Scholten.

Gaming als therapie

Voor deze jongeren kunnen games een goed alternatief bieden voor reguliere therapie. Gaming is een onderdeel van de cultuur onder jongeren, en zijn laagdrempelig om in deel te nemen. Ook zit er geen stigma op gaming, zoals therapie dat soms wel heeft, en zijn er geen wachtlijsten waar rekening mee gehouden moet worden.

Er bestaan al games die gebaseerd zijn op bewezen therapeutische technieken, en die net zo effectief zijn als cognitieve gedragstherapie onder de begeleiding van een therapeut. Echter, de huidige staat van zogenaamde E-mental health programma’s zijn nog niet zo interactief en vooruitstrevend als deze kunnen zijn. Dat is voor jongeren de reden dat ze afhaken. Deze jongeren hebben specifieke feedback nodig en meer interactie.

“Nog veel gebeuren”

Er moet nog veel gebeuren om deze spellen bij jongeren beter en positiever onder de aandacht te brengen. Game-ontwikkelaars maken vaak leuke games, waarvan onduidelijk is hoe deze werken. Aan de andere kant ontwikkelen psychologen games die een positief effect hebben op de psychische problemen van deze jongeren indien ze uitgespeeld worden. Er moet dus beter en meer samengewerkt worden tussen deze partijen om online games als therapie aantrekkelijker te maken voor jongeren. Ook moet er meer financiering komen voor online geestelijke gezondheid programma’s om deze games voor jongeren tegen angst en depressie te optimaliseren.

Contact

Ervaar jij depressieve- of angstige gedachten en gevoelens die van invloed zijn op jouw dagelijks leven? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: ru.nl

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 24 januari 2019