Lang niet alle cliënten die kampen met depressieve klachten zijn geholpen met medicatie. Dat is geen nieuws: behandelaren zien – net als cliënten – dikwijls dat medicijnen niet werken. Maar dat is dan pas nadat de cliënt de medicijnen heeft geprobeerd. Ondanks protocollen blijft het lastig te voorspellen bij wie medicatie aanslaat.

Onderzoek

In Nature Biotechnology verscheen deze maand een artikel over een algoritme dat kan bepalen of de medicatie wel of niet aanslaat. De onderzoekers gebruikten hiervoor gegevens van een eerder onderzoek waarin het effect van het antidepressivum sertraline met een placebo werd vergeleken.

Kunstmatige intelligentie

De onderzoekers gebruikten de hersenscans van het onderzoek – en de bevindingen van de deelnemers – om een computer te trainen. Het resultaat is een algoritme dat vrij nauwkeurig kan voorspellen wie wel en wie niet zal reageren op een antidepressivum.

Volgens Martijn Arns, directeur van het onderzoeksinstituut Brainclinics Nijmegen en een van de co-auteurs van het onderzoek valt de interpretatie van het onderzoek niet mee:  ‘Machine learning ziet kennelijk patronen die wij met het blote oog niet waarnemen. In de scans is specifiek gelet op de alfafrequentieband. Maar wat dit neurologisch betekent, weten we niet.’

Psychische geneeskunde

Het onderzoek zet een belangrijke stap richting psychische geneeskunde waarbij behandelkeuze volgt op fysiek onderzoek, zoals een eeg-scan. Het effect op een succesvolle behandeling zal naar verwachting groter zijn dan bij de gedragsvariabelen die behandelaren nu gebruiken.

Bron: Medisch Contact

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 19 februari 2020