Angststoornis melden bij sollicitatiegesprek nog taboe

Uit onderzoek in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid blijkt dat het merendeel van de Nederlanders liever niet vermeldt dat ze een angststoornis hebben tijdens een sollicitatie. De reden is dat ze denken dat dit de kans op een baan verkleint.

Angststoornis melden tijdens sollicitatie

Van de ondervraagden geeft 39% aan dat als zij als werkgever minder snel iemand in dienst zouden nemen als ze ook kunnen kiezen tussen iemand met dezelfde kwalificaties zonder de stoornis. Het wordt tijd dat er meer openheid komt over psychische aandoeningen, ook op de werkvloer. Ieder mens is anders en de ene angststoornis is de andere niet. Daarbij wil het niet zeggen dat iemand met een dergelijke stoornis niet functioneert op het werk. Het is daarom van belang om mensen met een angststoornis niet bij voorbaat ‘af te schrijven’.

Creëer meer begrip voor psychische problemen

Er zal nog heel wat moeten gebeuren om meer openheid en begrip te krijgen voor psychische problemen, zo geeft het onderzoek aan. Omdat ongeveer een op de vijf medewerkers ooit in zijn of haar leven te maken krijgt met een angststoornis is de kans dat werknemers ermee te maken krijgen groot.

Meer over: Ggz, werk
Bijgewerkt: 31 augustus 2015