App moet terugval depressie voorkomen

terugval depressie

De terugval bij een depressie is een groot probleem. Bij de meerderheid van de mensen met een depressie keert de depressie terug. Een App moet de terugval in een depressie voorkomen.

Goed nieuws dus voor ruim een half miljoen mensen die in Nederland aan een depressie lijden of ooit hebben gehad.De applicatie SMARD moet in de toekomst voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen.

SMARD studie

SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression (SMARD) is een mobiele technologie die 24/7 de omgeving van de patiënt scant. Kleine veranderingen in individueel gedrag en sociale activiteiten worden geregistreerd. Het doel is om zo het risico op een terugval te voorspellen.

Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. Het veroorzaakt veel leed, verlies van sociale rollen, improductiviteit en hoge kosten. Naast risico op zelfmoord en een chronisch beloop.

Patiënten komen vaak pas in beeld als de depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. Het is daarom een grote uitdaging om dreigende terugval van depressies vroegtijdig te herkennen.

Terugval depressie is te voorkomen

Dr. Eric Ruhe, Psychiater bij het Radboud UMC en hoofdonderzoeker: “De meerderheid van patiënten die een despressie hebben gehad, krijgt te maken met een terugval. Bij een naderende terugval gaat je stemming geleidelijk achteruit. Met de juiste interventie is een depressie dan nog te voorkomen. De uitdaging is om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Patiënten komen nu vaak pas weer in beeld als de volgende depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. De prognose is dan veel ongunstiger.”

Twee applicaties

Er wordt gebruikt gemaakt van twee applicaties die met elkaar communiceren. De app BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt. Deze zal zo het risico op een terugval moeten gaan voorspellen. Een tweede app, SMARD, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Deze app meet de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode. Dit gebeurt meerdere keren per dag en biedt daarnaast trainingen die de kans op terugval moeten verminderen.

Depressie in cijfers

Het voorkomen van terugval is belangrijk voor iedereen die aan een depressie lijdt of eerder depressie heeft gehad. Ruim een half miljoen mensen in Nederland lijden aan een depressie. Vrouwen hebben iets vaker last van een depressie dan mannen. In de leeftijdsgroep 18-64 jaar krijgen 4,2% van de mannen en 6,2% van de vrouwen jaarlijks een depressie (Bevolkingsonderzoek Nemesis 2016). Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. SMARD wil dat percentage met 30% verminderen.

Deelnemers gezocht

De Hersenstichting, investeerder van de applicatie, en het Radboud UMC zoeken mensen de applicatie willen testen. Deelnemers die de applicatie willen testen, kunnen zich aanmelden bij het Radboud UMC. Je moet voldoen aan de onderstaande voorwaarden:

  1. In je leven 3-maal (of vaker) een depressieve periode hebben doorgemaakt;
  2. Momenteel geen depressieve periode doormaken of veel depressieve (rest-)klachten hebben;
  3. Tussen de 18-65 jaar oud zijn;
  4. Regelmatig een smartphone gebruiken (liefst een Android-toestel).

Contact

Hoe het is om depressief te zijn? Ga voor meer informatie (en/of een zelftest) naar in actie tegen depressie. Bel ons 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Radboud UMC, hersenstichting.nl

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 23 januari 2018