Apps tegen depressie op je smartphone

apps tegen depressie

Meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd kampen met depressie. In Nederland worstelen 1 op 20 Nederlanders elk jaar met een depressie, bij jongeren is dat zelfs 1 op de 15. Van de kinderen, met depressieve ouders, heeft 40 procent een depressie voor het 18e jaar ontwikkelt.

Diverse apps tegen depressie

Steeds meer mensen naar hun smartphone op zoek naar een behandeling en apps tegen depressie. Veel softwareproducenten bieden apps aan als therapeutische hulpmiddelen.

Een team van psychologen en psychiaters verzamelde gegevens van 18 gerandomiseerd gecontroleerde studies over het gebruik van in totaal 22 apps. Die gaan van mobiele toepassingen voor mindfulness-training tot systemen die je gemoed monitoren en daarop inspelen met tips.

De studies bevatten gegevens over het app-gebruik van 3.414 mannen en vrouwen tussen 18 en 59 jaar. De proefpersonen leden aan een of meerdere stoornissen. Patiënten hadden lichte tot sterke depressies, bipolaire stoornissen, angst of slapeloosheid. Elk van de studies staafde de bevindingen aan een controlegroep.

Uitkomsten onderzoek

De resultaten wezen uit dat apps een positief effect hebben op de depressiesymptomen. ‘Smartphones kunnen patiënten helpen om hun eigen mentale gezondheid te monitoren en te begrijpen’, zegt Jerome Sarris van het National Institute of Complementary Medicine (NICM) in Australië. Hij is lid van het onderzoeksteam.

De resultaten blijken vooral van toepassing op de patiënten met een lichte tot matige depressie. De impact van apps en smartphones bij patiënten met zware depressie is volgens de wetenschappers nog onvoldoende onderzocht.

Apps zijn de toekomst

Volgens de onderzoekers zit er toekomst in het gebruik van mobiele applicaties tegen depressie. Ze zijn toegankelijk en betaalbaar, vaak zelfs gratis. Al wil hij daarmee niet gezegd hebben dat apps alleen een depressie kunnen genezen. Therapie en antidepressiva zijn zeker niet afgeschreven.

Contact

Worstel jij met depressie en wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: EOS Wetenschap

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 6 november 2017