Bewegen: bewezen effectief tegen depressie

Elke dag een wandelingetje, een stukje hardlopen of een uurtje tuinieren is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest. Onderzoekers van de gerenommeerde Harvard Universiteit hebben aangetoond dat bewegen de kans op een depressie verkleint.

Bewegen en depressie of angst

Dat er een verband is tussen bewegen en ‘psychisch welbevinden’ is al langer bekend. Mensen die geregeld bewegen, zitten vaak beter in hun vel dan mensen die nauwelijks bewegen. Ze hebben minder vaak last van angsten en depressie .

Kip-ei

Maar verkleint bewegen de kans op psychische klachten? Of is het zo dat mensen die ‘minder goed in hun vel zitten’  of ‘aanleg hebben voor depressieve klachten’ minder zin hebben om te bewegen en is er daardoor een verband?

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappers van de Britse Harvard universiteit lieten analyses los op erfelijk materiaal met bepaalde kenmerken, afkomstig uit een grote databank met genetisch materiaal van bijna 400,000 mannen en vrouwen. Ze konden met dit onderzoek duidelijk aantonen dat bewegen de kans op een depressie verkleint. Ook onderzochten ze of mensen met genetische kenmerken van depressie minder bewogen. Dat bleek niet het geval. Kortom, mensen die down zijn gaan daardoor niet automatisch minder bewegen.

Kwartiertje hardlopen

De onderzoekers ontdekten ook dat het gunstige effect van bewegen geldt vanaf 15 minuten per dag intensieve beweging. Intensief bewegen is bijvoorbeeld hardlopen of andere sporten of bezigheden waarbij de hartslag flink omhoog gaat. Wandelen, huishoudelijke klusjes en tuinieren, waarbij de hartslag ligt stijgt, beschermen ook tegen depressie, maar pas vanaf een uur per dag. Toch zeggen de onderzoekers dat alle beetjes beweging helpen. Iets is beter dan niets. De wetenschappers publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.
Overigens is uit eerder onderzoek al gebleken dat niet alleen cardiotraining, maar ook krachttraining helpt tegen depressieve klachten.

Meer informatie

Heb je last van sombere of depressieve gedachten of en gevoelens? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 22 februari 2019