Depressie behandelen met hersenstimulatie

rTMS en depressie

Wanneer medicijnen en gesprekstherapie een depressie niet kunnen verhelpen, komt hersenstimulatie in beeld. Het Radboudumc gaat onderzoeken of zo’n behandeling wellicht eerder ingezet moet worden. Hiervoor hebben ze een subsidie ontvangen van 360.000 euro.

rTMS en depressie

Jaarlijks worden zo’n twintig mensen met depressie geholpen met rTMS. rTMS staat voor repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie. Het is het prikkelen van de hersenen door middel van een magnetische puls die buiten de schedel opgewekt wordt. Als gevolg hiervan ontstaan elektrische stroompjes in de hersenen. Deze kunnen mogelijk een therapeutisch effect hebben als ze bij herhaling worden toegediend. Veel mensen zeggen hier baat bij te hebben.

Onderzoekers van het Radboudumc vragen zich dan ook af of rTMS bij  meer mensen gebruikt moet worden. Ook al is het geen wondermiddel, in combinatie met gesprekstherapie herstelt maar liefst 60 procent van de mensen. Daarbij zijn de behandelingen niet duurder in vergelijking met andere therapieën.

Hoe werkt het?

De magnetische impulsen die worden opgewekt activeren neuronen in het hersengebied, die betrokken zijn bij het reguleren van emoties. Deze resultaten zijn vaak positief en bijwerkingen, buiten soms een lichte hoofdpijn om, zijn er niet. Enkel lichte pulsaties op de huid zijn te voelen tijdens de behandeling.

Toegevoegde waarde

De onderzoekers hopen aan te tonen dat deze vorm van hersenstimulatie nuttig kan zijn als aanvulling op huidige medische richtlijnen en om deze op te nemen als standaardbehandeling. Mensen met cognitieve gedragstherapie krijgen hiernaast nu primair medicijnen. Als een medicijn niet werkt, wordt een ander geprobeerd. Wanneer deze niet werken is de kans vrij klein dat andere medicatie zal aanslaan. In zo’n situatie kan rTMS een aantrekkelijk alternatief zijn, met mogelijk meer kans op effect en een minder heftige stap dan elektroconvulsietherapie (ECT).

Om dit vast te kunnen stellen worden twee groepen mensen met een depressie met elkaar vergeleken. De ene groep krijgt eerst medicatie, terwijl de andere groep direct rTMS krijgt. de rTMS behandeling moet meerdere keren per week gegeven worden gedurende acht weken, wanneer er klachten terugkomen worden er aanvullende sessies ingepland. Resultaten van dit onderzoek kunnen dus bijdragen aan een verbetering van de behandeling van depressie.

Contact

Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088 226 76 26 .

Bron: Gelderlander/ Radboudumc

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 20 november 2019