Doorbreek de stagnatie van behandeling depressie

behandeling depressie

De maatschappij heeft een stoornis, kopt De Volkskrant dit weekend. De wetenschap boekt nauwelijks vooruitgang bij behandeling van depressies, is deze maand te lezen in De Psycholoog. Psychische aandoeningen zijn wereldwijd de zwaarste ziektelast, hoe kunnen we dit doorbreken?

Terugval depressie onacceptabel hoog

Hoogleraar Claudi Bockting stelt in deze maand in de Psycholoog dat het aantal behandelde mensen dat terugvalt na een depressie onacceptabel hoog is. Iemand die veertig jaar geleden niet op een
behandeling voor depressie reageerde, heeft nu nog steeds een kleine kans te profiteren van een nieuwere behandeling. Hoe kan dat? En wat kunnen we eraan doen?

Behandeling depressie

Zij onderzocht het probleem samen met klinisch psychologen, psychiaters, methodologen, computerwetenschappers, neurowetenschappers en epidemiologen. ‘We pleiten dus voor een landelijk instituut waarin zeer veel verschillende disciplines werken aan maar één doel: het verbeteren van duurzame behandelingen voor de meest voorkomende invaliderende psychische aandoeningen. Pas dan komen we een stap verder als het gaat om het vergroten van effecten van behandelingen op de korte en lange termijn’.

Samenleving oorzaak psychische problemen

In de Volkskrant pleiten specialisten voor meer aandacht voor de samenleving als oorzaak van psychische problemen. Bij psychische aandoeningen worden oorzaak én oplossing altijd bij het individu gezocht. Nu die de zwaarste ziektelast zijn geworden – vier op de tien Nederlanders krijgt ooit een stemmingsstoornis – is de vraag of er niet meer oog moet komen voor de samenleving. ‘Als de maatschappij het probleem is, is een recept niet de oplossing.’

Voorkom terugval depressie

Depressie komt veel voor in onze bevolking. Het komt vaak voor dat mensen die hersteld zijn van een depressie, later toch opnieuw depressief worden. Daarom is het belangrijk dat mensen die ooit een depressie hebben gehad, aandacht besteden aan het voorkomen van een terugval in een depressie.

Contact

Twijfel je of je een depressie hebt? Neem dan contact op met je huisarts en vraag om een verwijzing. Een depressie of stemmingsstoornis zijn vaak goed te behandelen. Er zijn verschillende therapievormen mogelijk. Bij Dokter Bosman kiezen we voor een persoonlijke aanpak. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of bel 088 226 76 26.

 

bron: psynip.nl

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 12 december 2017