Huisartsen schrijven vaak medicijnen voor wanneer er sprake is van een (vermoeden van) een depressie. De oplossing voor een depressie wordt vaak gezocht bij medicijnen. Maar de behandeling is meer dan een pilletje.
Dingen ondernemen
Te vaak wordt medicatie voorgeschreven. Een huisarts heeft dat misschien te veel in z’n systeem zitten om een pil voor te schrijven. Misschien durft hij niet goed tegen z’n patiënt te zeggen dat het bijvoorbeeld beter is om een keer te gaan hardlopen. Als je spreekt over een zware depressie kunnen medicijnen helpen, maar dat alleen is niet genoeg. Je moet daarnaast ook echt gaan activeren en daar bedoelen we mee dat mensen weer dingen gaan ondernemen. Het overigens niet zo dat je niet depressief wordt wanneer je sport. Wie doorslaat in sport en te hoge eisen aan zichzelf stelt, kan ook depressief worden. Het is vooral belangrijk om positief over jezelf te denken en daar kan sport een hulpmiddel bij zijn.
Depressief? Handige tips
Heb je last van depressieve klachten of een depressie? Met onderstaande tips kun je elk geval aan de slag:
Tip 1: Blijf actief. Spreek een paar keer per week met iemand af. Samen een kop thee drinken is al een mooie stap.
Tip 2: Kom in beweging. Probeer iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen of te sporten.
Tip 3: Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten.
Tip 4: Breng structuur aan in de dag. Dat geeft houvast. Sta op tijd op, eet driemaal per dag en ga op tijd weer naar bed.
Tip 5: Onderhoud contact met vrienden en familie. Misschien heb je niet zo veel behoefte aan contact, maar verbreek het niet. Je naasten zijn belangrijk, als steun en voor je herstel
Contact
Iedereen voelt zich wel eens somber of down. Meestal verdwijnt die sombere bui vanzelf. Houdt deze somberheid lang aan en belemmert dat je in je dagelijks functioneren? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Alleen een huisarts, psycholoog en/of psychiater kan een diagnose stellen. Neem dan contact met ons op op bel 088 226 76 26.
bron: Trimbos instituut