Mensen denken bij ADHD vaak aan kinderen. Echter, ADHD komt voor bij 3 tot 5 procent van de volwassenen in Nederland. Dit betekent dat ongeveer vijf op de honderd volwassenen onrustig, impulsief, chaotisch of snel afgeleid zijn. ADHD bij volwassenen wordt ook wel AADD genoemd: Adult Attention Deficit Disorder.

Omgaan met ADHD

Als volwassene met ADHD omgaan kan heel moeilijk zijn, vooral wanneer je moet balanceren met je werk- en persoonlijke leven. ADHD komt ook veelvuldig voor bij zestig-plussers. Bij tijdige behandeling, begrip en steun van ADHD bij kinderen, kan het kind zich vaak optimaal ontplooien. Bij volwassenen ligt dit, door de late constatering, lastig.

Werking van de hersenen

Bij mensen met AADD of ADHD werken de hersenen anders. De rem in het brein functioneert minder goed, hierdoor wordt iemand met ADHD vaak onrustig. ADHD wordt sneller herkend bij kinderen, veel volwassenen weten dan ook niet dat ze ADHD hebben. De symptomen die ze vertonen worden toegeschreven aan hun persoonlijk. Bij kinderen wordt ADHD vaak herkent aan hyperactiviteit, deze neemt in de loop van de jaren af, waardoor ADHD bij volwassenen ook minder snel herkent wordt.

Symptomen van ADHD

ADHD op volwassen leeftijd wordt vooral gekenmerkt door aandachts- en concentratieproblemen zoals vaak dingen kwijt zijn, snel afgeleid zijn of een gebrek aan organisatietalent. Een oudere met ADHD heeft vaak meer moeite met onverwachte gebeurtenissen of veranderingen dan andere mensen. Ook merken ze dat vergeetachtiger worden. Volwassenen met ADHD hebben, wanneer de aandoening niet herkend is, vaak meer last van depressiviteit, angstklachten en eenzaamheid in vergelijking met ouderen zonder ADHD. Ook heeft tachtig procent van deze volwassenen een chronisch slaaptekort.

Hoe nu verder?

Ouderen kunnen baat hebben bij psychotherapie en eventuele medicatie. Echter, de kans dat ze over de ADHD heen komen is heel klein. Kinderen groeien er soms nog overheen, de kans dat dat bij volwassenen gebeurt is heel gering. Ouderen komen dan ook vaak via hun kleinkinderen bij de hulpverlening terecht, aangezien ADHD een erfelijke aandoening is. Vaak zien ze de kinderen enorm opknappen van de behandeling en zien ze ineens in hoe het ook hun leven heeft beheerst. Vaak overheerst dan ook blijdschap omdat ze weten waarom ze anders zijn dan anderen.

Contact

Heb jij een vermoeden dat je ADHD hebt? En wil je erover in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. Meer weten over ADHD? Lees ons dossier ADHD.

 

Bron: Medisch Contact

Bijgewerkt: 12 juni 2019