Kenmerkend voor diagnose Asperger is dat je goed kunt praten en leren, maar wel moeite hebt om taal te begrijpen en te snappen wat andere mensen denken en voelen. Mensen met Asperger hebben vaak de neiging om veel te praten. Ook hebben ze vaak meer fantasie en een grotere behoefte aan vriendschappen en relaties dan mensen met klassiek autisme.
Verschil met Autisme
Belangrijke verschillen met klassiek autisme zijn de praktisch normale taalontwikkeling en de normale of zelfs hoge intelligentie. Ook de normale neiging contacten met anderen te leggen is anders. Het syndroom van Asperger wordt om deze redenen vaak tot het mildere eind van het autismespectrum gerekend. Vaak worden mensen met het syndroom van Asperger als iemand die excentriek, wereldvreemd of een einzelgänger is beschouwd.
Kenmerken Asperger
De gedragskenmerken van deze stoornis werden in 1944 voor het eerst beschreven door de Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger, vandaar de naam. Het heeft lang geduurd voordat de ideeën van Asperger – oorspronkelijk gepubliceerd in het Duits – tot de Engelse vakliteratuur waren doorgedrongen. De stoornis van Asperger is in Nederland pas sinds de jaren tachtig bekend. Lorna Wing heeft deze term toen voor het eerst weer gebruikt.
Mensen met de stoornis van Asperger hebben net als mensen met klassiek autisme problemen met sociale interactie en een opvallend beperkt repertoire van interesses en activiteiten. Het verschil is de spraakontwikkeling. Mensen met de stoornis van Asperger hebben een normale spraakontwikkeling. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen communicatieproblemen hebben. Vooral met de meer subtiele sociale aspecten van communicatie hebben ze problemen.
Mensen met de stoornis van Asperger hebben een normale of hoog normale intelligentie. Het stellen van een eenduidige diagnose wordt soms bemoeilijkt door de grote verschillen in de symptomen per diagnose. Ook de verschillen in methodes en instrumenten om het syndroom van Asperger vast te stellen maken het lastiger.
Heb ik Asperger?
Vermoed je Asperger bij jezelf, je kind of iemand anders? Het kan heel behulpzaam zijn een zekere diagnose te hebben. De diagnose Asperger kan gesteld worden door een GZ-psycholoog, bij voorkeur aangesloten bij een centrum voor Autisme. Dokter Bosman heeft hiervoor het Autisme Kenniscentrum. Je kunt bellen met 088 – 226 76 95. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.